Постна супа Харира, хляб с лук и маслини - Бързо, лесно, вкусно - 24 декември 2013
Предаване: Бързо, лесно, вкусно, 24.12.2013
Гост в това издание на "Бързо, лесно, вкусно" беше отец Георги от православен храм “Покров Богородичен”, София – за Бъдни вечер
ПОСТНА СУПА ХАРИРА
Нужните продукти:
450 г домати на кубчета от консерва
1 глава лук
3 с.л. олио
1/2 ч.л. куркума
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. кориандър
щипка канела
сол
черен пипер
50 г леща – може и червена
75 г нахут от консерва
600 мл вода
4-5 лукчета шалот
25 г фиде
пресен магданоз
лимон
Начин на приготвяне:
В тенджера със зехтин или олио запържете наситнен лук. В хаванче счукайте сол, черен пипер, кориандър, куркума, канела. Изсипете подправките в тенджерата. Добавете доматите и оставете да ври 10 мин. След това налейте вода, добавете леща и нахут. Оставете да къкри до готовност на лещата. Добавете фиде и след 5 минути е готова. Сервирайте супата, поръсена с пресен магданоз и резени лимон.
ХЛЯБ С ЛУК И МАСЛИНИ
Нужните продукти:
500 г брашно
250 мл топла вода
30 г прясна мая или 7 г суха мая
2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 с.л. наситнен пресен риган
1-2 глава червен лук
1 скилидка чесън
2 с.л. олио или 1 с.л. зехтин
1 ч. нарязани маслини без костилки
Начин на приготвяне:
Нарежете лука и чесъна и ги запържете в тиган с олио. В купа сложете маята, захарта, солта и малко от водата. Когато маята се разтвори добавете ригана, маслините, запържения лук, и по малко от брашното и водата докато омесите тестото. Месете още 10 минути върху набрашнена повърхност, оформете на топка, сложете го в намаслена купа, покрийте с кърпа и оставете да удвои обема си за около 1 час и 1/2. След това премесете тестото отново. Оформете кръгъл хляб. Сложете го в намазнена тавичка, поръсете го леко с брашно и печете на 200 C около 40 минути. Оставете хляба да поизстине преди да го нарежете.