Потомци на слънцето

Събира ги любовта, разделя ги представата за дълг16-сериен тeлевизионен филм

Държава: Южна Корея
Година: 2016
Времетраене: 60 минути
За продукцията
Всички епизоди

Режисьори: И Ън-бок и Пек Сан-хун

В ролите: Сон Джун-ги, Сон Хье-гьо, Чин Гу и др.

Смел капитан среща красива лекарка

При инцидентна среща в болницата войник на служба е привлечен от способен хирург. Но гледните им точки ги разделят, а съдбата има други планове и проблемите се трупат, докато дългът ги зове...

Труден романс между капитан от Корейските специални части и лекарка в Спешно отделение. Тяхната връзка сякаш приключва, преди да е започнала заради лични убеждения и професионални различия. Той е войник, който може да убива едни хора, за да спасява други.

Тя е лекар и призванието й е да спасява всички. И двамата се борят с опасността в разделена от война територия, където трябва да работят заедно, но всеки по свой начин. Събира ги случайността, разделя ги войната и с това опасностите не свършват.

"Потомци на слънцето" или "Родени от Слънцето" е корейска драма от 2016 по Втори канал на Корейската телевизионна мрежа /KBS 2/. Сериалът се разпространява не само в Азия.

Ши-Джин е капитан от корейските спецчасти. Умен и атлетичен, той е имал много възможности, но избира Военната академия и не съжалява, убеден, че изпълнява своя дълг, защитавайки беззащитните - възрастни, жени и деца. Готов е на всичко, дори да стреля. По време на дежурство залавя крадец на мотоциклети, който е ранен и закаран в болница. Междувременно обирджията успява в движение да открадне и телефона на колегата му. В болницата капитан Ши-Джин веднага забелязва доктор Му Йон.

29-годишната лекарка е кардиохирург в Спешното отделение. Красива и талантлива, тя е предпочитан асистент и дясна ръка на професорите. Нейната мисия е да служи на живота и здравето на човека и това не е само заради Хипократовата клетва.

Първоначално Кан Мо-йон мисли, че Ю-ши Джин е някой от бандитите, но заблудата й е разсеяна от военния лекар.

Капитанът и докторката излизат на срещи, но общувайки, разбират колко различни са целите и позициите им. Ю-ши Джин е войник, който убива, за да спасява нечий живот, а Мо-йон е лекарка, която спасява всеки живот. Двамата се разделят. Скоро Ши-Джин получава заповед да замине с отряд на мироопазваща мисия в Урук. Междувременно Мо-йон е разстроена от невъзможността да стане професор заради нечии чужди привилегии. Освен това отблъсква сексуалните намерения на свой шеф и осем месеца по-късно е "наказана" да замине с медицински екип също в Урук. На тази опасна територия двамата професионалисти се срещат отново, заобиколени от други герои.

Шо де Йон е хладнокръвен войник с голямо сърце, който предпочита действията пред думите и за да защити семейството и родината си, разчита най-вече на двете си ръце.

Юн Мьон-джу, следвайки стъпките на баща си, завършва Военната академия, но на първата си мисия среща човека, заради когото съжалява, че е избрала да бъде войник.

С главна роля в този филм актьорът Сон Джун-ги се завръща на екрана след отслужени две години редовна военна служба.

Военният сюжет е една от спорните теми в реализацията на корейската драма, но сериалът е хит в Южна Корея - с аудиторен дял от 38.8%, печели телевизионни награди и е обявен за "най-популярното шоу на годината" от Корейската рекламна асоциация, каквато всъщност е и неговата концепция - за популяризиране на корейската страна.

"Потомци на слънцето" е продаден и преведен на съответния език в 32 територии. Форматът е адаптиран във Виетнам и планиран за Китай и Филипините, излъчван е дори в Сeверна Корея. Целта - за привличане на интерес към корейския туризъм и култура - се отплаща. Едва ли се дължи на сериала, но..., икономиката отчита ръст на туристи, износ на продукция и нови работни места, най-вече от инвестиции на китайски компании в корейски предприятия.

Бюджетът на продукцията е 13 млрд. корейски вона, приблизително 11 млн. долара.

Приходите са 3 млрд. вона от продуктово позициониране и 10 млрд. вона от продажба на саундтрака в 60 копия и от видеоразпространение на филма по заявка /on-demand service/. Според корейски доклади прекият и косвен икономически ефект от продукцията надхвърля 1 трилион вона или 880 милиона долара.

Въпреки успеха критики не липсват в посока продуктовото позициониране, неубедителния сюжет, обществените норми, военната култура, сексуалната дискриминация, но това са отделни лични отзиви, които не влияят на общия зрителски интерес и популярност.

Конфликтната територия "Урук" във филма е фикция и еманация на всяка война, която никой не може да оправдае с невинни жертви и големи завоевания.

*Златна Романова