Тематично предаване за суджука - Бързо, лесно, вкусно - 3 февруари 2014
Предаване: Бързо, лесно, вкусно, 03.02.2014
СУДЖУК ОТ С. КЮЛЕВЧА
Нужните продукти:
1 кг телешко месо
1 кг и 1/2 шарено свинско месо (гърди, бекон)
праз лук
кимион
чубрица
черен пипер
червен пипер
люти чушки
сухи червени чушки
сол
Начин на приготвяне:
Смелете охладеното месо на машинка с решетка номер 6 или 7. Сложете го в голям съд. Добавете сол в съотношение 12 г на килограм. Останалите продукти смелете в блендер: сухи чушки, люта чушка, кимион, чубрица, черен и червен пипер. Изсипете микса при месото. Добавете наситнен праз лук и разбъркайте хубаво. Напълнете каймата в черва и оставете суджука да се суши.
СУДЖУК С БОБ И ДОМАТЕН СОС
Нужните продукти:
300-400 г суджук
1/2 кг фасул, предварително сварен
1-2 глави лук
2 моркова
2 стръка праз лук
домати консерва
2-3 лъжици доматено пюре
целина
чубрица
джоджен
захар
сол и черен пипер
В запръжката:
2 с.л. брашно
1 с.л. червен пипер
2 стръка зелен лук
Начин на приготвяне:
В тиган с олио запържете наситнен лук с малко захар. След като се позапържи добавете топла вода. Сложете и наситнени праз лук, моркови, целина. Когато зеленчуците омекнат добавете домати, малко захар, чубрица, черен пипер и сол, и оставете да поври. Можете да сложите джоджен, чубрица или други подправки по желание. В купа разбъркайте доматено пюре с малко вода и червен пипер и го добавете към зеленчуците. Отцедете сварения фасул и добавете и него. Рабъркайте добре. Изсипете всичко в гювеч. Отгоре подредете парчета суджук и без да затваряте гювеча го сложете да се пече на фурна или барбекю до готовност.
СУДЖУК С ЛУЧЕН ВИНЕН СОС
Нужните продукти:
суров суджук
2 -3 големи глави червен лук
1 с.л. захар
200 мл червено вино
2 с.л. балсамов оцет
300 мл телешки бульон
2 с.л. доматено пюре
краве масло
сол на вкус
пипер меланж
Начин на приготвяне:
Сложете суджука да се пече на скара. Нарежете лука на филийки и го сложете в дълбок съд на котлона, заедно с малко масло и захар. Лукът трябва да омекне и карамелизира на среден огън.
В тиган сложете виното и балсамовия оцет, заедно с малко захар и оставете да поври и да се редуцира. Смесете балсамовата редукция с телешки бульон и доматено пюре. Добавете карамелизирания лук, подправете със сол и черен пипер и оставете да поври, докато се сгъсти.
Сервирайте лучения сос с изпечения суджук.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News