Предлаганите промени в изборните правила

Предлаганите промени в изборните правила
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В предаването вижте:

Парламентарна дискусия за предлаганите промени в изборните правила. Какви са нагласите на обществото по тях и ще накарат ли хората да участват по-активно в изборите ще разберем от специалните допитвания на "Алфа Рисърч" за предаването.

Защо се наложи коалиционните партньори да проведат толкова разговори в последните дни? Последователни ли са политиците в идеите си за промени? В крайна сметка ще има ло по-честни избори, на които биха гласували повече хора? Как оценявате предлаганите промени в Изборния кодекс? Кой от промените имат най-голяма подкрепа и кои са най-неприемливи за хората? Ще ги мотивират ли новите правила да гласуват и да участват на избори?

В дискусията в студиото участие взеха:

Ирена Соколова от ГЕРБ, Филип Попов –  депутат от „БСП лява България”, Четин Казак – съпредседател на ПГ ДПС, Найден Зеленогорски – съпредседател на ПГ „Реформаторски блок”, Искрен Веселинов – зам.-предсeдател на ПГ „Патриотичен фронт”, Явор Хайтов – зам.-предсeдател на НС и депутат от БДЦ, Мариана Тодорова – зам.-председател на ПГ АБВ.

vlcsnap-2016-04-26-21h10m29s681Ирена Соколова обясни, че големият дебат протича в комисия. В продължение на месеци на ред има дабат какви да бъдат промените, как да бъдат остойностени под формата на предложения и как да отговорят на обществените нагласи и заявките на хората за промяна. Това, което се гласува в зала е най-добре изчистеното и премерено предложение, което е съгласувано с всички политически сили, заяви Соколова. Според нея това се прави не, за да се удовлетвори една или друга политическа сила, а за да може по най-добър начин да се управлява политическия процес по време на избори.

vlcsnap-2016-04-26-21h11m40s243Филип Попов се съгласи, че дебатите са започнали в Правна комисия, но са се пренесли в пленарна зала. Самият председател на ГЕРБ е заявил, че те са направили компромис, заради коалиционните си партньори, припомни той. Според него като цяло този Изборен кодекс цели да бъдат провалени напрактика изборите, създават се редица административни пречки за изборния процес, натоварва се излишо Централната избирателна комисия, която няма нито капацитет, нито бюджет да се сеправи с новите вменени задължения. По негово мнение по никакъв начин това не е консенсусно по отношение на всички партии.

vlcsnap-2016-04-26-21h12m17s900Найден Зеленогорски каза, че истината е, че на Правна комисия ѝ се е наложело да има тежки среднощни заседания и е имало лещки хаотични действия. Всъщност между първо и второ четене са били направени доста предложения, с които от Реформаторския блок не са съгласни. След днешното заседание на мнозинството е изчистена една значителна част от тях и се надяват и президентът да се произнесе по определени текстове. Зеленогорски смята, че най-проблемните места са бариерата за влизане в парламента, възможността за регистрация на местни коалиции, публикуването на социологически анкети.

vlcsnap-2016-04-26-21h11m57s926Четин Казак сямта, че фактът, че 57.6% от гражданите не са убедени, че тези промени ще променят Изборния процес към по-добро е само по себе си позацателно. Според него хаосът е пълен. От ДПС неслучайно са обърнали внимание, че нищо не е налагало по такъв ускоен начин да се пристъпва към толково всеохватни и драстични промени в изборното законодателство, а е трябвало да се ограничим само с онези необходими промени, които касаят непросредствено предстоящите президентски избори и евентуално да се види предсоящия референдум.

vlcsnap-2016-04-26-21h12m39s514Искрен Веселинов смята, че Изборинят кодекс отдавана е трябвало да бъде пипнат. Предложенията, които Патриотичният фронт е внесъл и които са с различна философия от всичко, което се е случвало досега, са внесени преди година и два месеца, припомни той. През цялото това време Законът за изменение и допълнение на изборния кодекс е стоял в деловодството на НС и не е имало воля да се дискутира по него. Според Веселинов е било норлмално да се тръгне към тази дискусия, нормално е когато се сменя философията на един закон да има разгорещени дебати, да има несъгласия и опити за компромиси.

vlcsnap-2016-04-26-21h12m50s535Явор Хайтов заяви, че народните представители от Народен съюз и от БДЦ гласуват с мисъл и с грижа за хората, защото истина е, че последните местни избори са показали, че досега дийстващия Изборен кодекс е сбъркан. Той пропомно заточениците в зала Арена Армеец и невъзможността да се проведат едни наистина честни и демократични избори. Депутатът обърна внимание и на фоктът, че това, което те са предлагали в Правна комисия на среднощните заседания, бавно и постепенно упрвляващата коялиция е узряля за тях и е приела техните предложения.

vlcsnap-2016-04-26-21h13m09s075Мариана Тодорова каза, че АВБ изцяло се води от това да защитава интересите на гражданите. На първо място едно от техните несъгласия е било да се увеличи броя на гражданите, които формират инициативните комитети. На второ място те не са искали местните коалиции да се заличават с мотива, че те защитават корпоративни интереси, защото по места много граждани се сдружават и имат добри идеи  инициативи. На трето място АБВ са много последователни и по идеите за референдума. Сега те са против отделянето на референдумите от изборите и смятат, че трябва да се действа по целесъобразност.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад