През междите на времето

Пътят на историята. Анжел Вагенщайн разказва...Документален филм

Държава: България
Година: 2002
Времетраене: 42 минути
През междите на времето
За продукцията

Сценарист и режисьор: Анна Петкова

Оператор: Георги Ангелов

Анжел Вагенщайн разказва за детството и младежките си идеали, за антифашистката дейност и социалистическите години, за демокрацията. Споделя спомени от снимачен период във Виетнам, впечатления от Шанхай и лични фотоси на приятели, роднини и световни кинозвезди.

Кадри от Стария Пловдив и от игрални филми по негови сценарии /"След края на света", "Звезди", "Звезди в косите, сълзи в очите", "Езоп" "Борис I"/ илюстрират пътя на писателя "През междите на времето".

Анжел Вагенщайн - роден в Пловдив, имигрант във Франция, антифашист в България, политически затворник в Македония. Завършил Първи випуск "Кинодраматургия" в Москва, автор на 50 сценария за кино и театър; писател - автор на трилогията "Петокнижие Исаково", "Далеч от Толедо" и "Сбогом, Шанхай", международно признати, наградени и преведени на немски, руски, английски, френски, италиански и испански езици. Общественик и депутат - член на Комитета за защита на Русе, Народен представител в VII-то Велико народно събрание. Носител на френското звание "Офицер на Ордена за заслуги към нацията", Орден "Стара планина" І степен, Държавна награда "Св. Паисий Хилендарски", медал "Иван Вазов" от Съюза на българските писатели, Европейска награда за литература "Жан Моне", литературни награди на Сорбоната и ЮНЕСКО.

Анжел Вагенщайн в "Алеф"Акценти