Приказка за обърканото царство

"Щастливи" в робство с цар или със закониАнимационен филм

Държава: България
Година: 2004
Времетраене: 27 минути
Приказка за обърканото царство
За продукцията

Сценарий: Калин Илиев

Режисьор: Момчил Грозданов

Музика: Ценко Минкин


Щастливи в робство с цар или със закони:


"Кой ще бъде новият цар?"

"Изобщо не ви трябва цар. Измислете си закони. И най-важното - трябва да ги спазвате"

"И сега се състезават кой да предложи закон номер 1"

В царството на великия цар Гол Охлюв живеят "най-щастливите животни на света, които умират от... щастие".

Там всичко е объркано. Никой няма право да порасне, всички се смеят, когато някой умре и плачат, когато някой се ражда. Но там има желязна дисциплина и треперят от страх да не разсърдят великия цар, когото всъщност никой не е виждал. В това царство пристига едно катърче, тръгнало да разбере кой е.

То се сприятелява с щастливите обитатели, които го изпращат при Голямата Змия. Тя е пазителка на царството, защото само тя знае истината за него. Змията разказва на катърчето, че той е дете на кобила и магаре и затова е по-различен от всички - роден е да вдигне бунт и да стане прочут. За разплата с истината, Змията ухапва смъртоносно Катърчо. Преди да умре, той успява да разкаже историята на приятелите си.

Един от тях - Магаренцето - изсмуква заразената кръв на Катърчо и умира, за да го остави да изпълни мисията си... Катърчо успява да обедини животните и с общи усилия прогноват омразния цар. Царството е освободено от страха. Но идва следващият проблем - трябва да се избере водач и всичко пак се обърква...