Професия документалист

Да снимаш високо "горе" и надолу - между идеите и правилата

Държава: България
Година: 1984
Времетраене: 38 минути
Професия документалист
За продукцията

Сценарист и режисьор: Рангел Вълчанов

Рангел Вълчанов представя Христо Ковачев в "Професия документалист"- само един чешит може да представи друг чешит в лабиринта между идеите и правилата

Режисьор, оператор, Народен артист, с държавни отличия и международни награди, Христо Ковачев е носител на 74 награди за кино, от които 13 "Гран при" и 7 награди за филма "Овчарско" с лична официална покана от Фестивала в Кан.

Той е първият официален оператор на Българското правителство в социалистическо време, основател на творчески колектив -"Глобус" от талантливи млади кинодейци, кинотворец с ярка и важна следа в историята на България и киното.

Наред с въпросите за филмите и отношенията с властта, в интервю за "Всяка неделя" Христо Ковачев оценява за най-голям авторитет в документалното кино режисьора Христо Ганев, на когото е бил оператор: "С малко филми Христо Ганев е единственият, който изтегля философски темата си във филмите. 10 години по-рано, снимайки в Алжир, той предвиди хода на революцията". За други двама свои учители в документалното кино Христо Ковачев признава Блага Бояджиева и Георги Алурков.

Освен кинаджия, Христо Ковачев разкрива, че е любител и на цветята, особено на китайските рози. На въпроса "Кое цвете му липсва в градината", отговорът е "Едно рядко цвете, което може да излезе от душата на българина".

Във филма на Рангел Вълчанов Христо Ковачев разказва за киното и политиката, за близостта и дистанцията с героите, които снима, за темите и завоите. Включени са откъси от филмите му "Строители", "Агрономи" "Овчарско", "Дамян"и "Жестоко".