Професия - документалист

Да снимаш високо "горе" и "надолу" - между идеите и правилата, в танца с властта...

Държава: България
Година: 1984
Времетраене: 38 минути
Професия - документалист
За продукцията

Документален филм

Сценарист и режисьор: Рангел Вълчанов

"Професия-документалист"

Режисьорът Рангел Вълчанов представя режисьора Христо Ковачев в "Професия-документалист" така, както само един чешит може да представи друг чешит в лабиринта между идеите и правилата в танца с властта...

Режисьор, оператор, Народен артист, с държавни отличия и международни награди, Христо Ковачев е носител на 74 награди за кино, от които 13 "Гран при" и 7 награди за филма "Овчарско", с лична официална покана от Фестивала в Кан.

Христо Ковачев е първият официален оператор на Българското правителство в социалистическо време, основател на Творчески колектив "Глобус" от талантливи млади кинодейци и режисьор с ярка и важна следа в историята на България и киното.

Особена популярност му носи документалният филм "Човек от народа" (1981).

Наред с въпросите за филмите и отношенията с властта, в интервю за "Всяка неделя" Христо Ковачев оценява за най-голям авторитет в документалното кино режисьора Христо Ганев, на когото е бил оператор: "С малко филми Христо Ганев е единственият, който изтегля философски темата си във филмите. 10 години по-рано, снимайки в Алжир, той предвиди хода на революцията". За други двама свои учители в Документалното кино Христо Ковачев признава Блага Бояджиева и Георги Алурков.

Освен кинаджия Христо Ковачев разкрива, че е любител на цветята, особено на китайските рози. На въпроса "Кое цвете му липсва в градината", отговорът е: "Едно рядко цвете, което може да излезе от душата на българина".

Във филма на Рангел Вълчанов Христо Ковачев разказва за киното и политиката, за близостта и дистанцията с героите, които снима, за темите и завоите. Включени са откъси от филмите му "Строители", "Агрономи" "Овчарско", "Дамян"и "Жестоко".

ФИЛМИ на ХРИСТО КОВАЧЕВ:

"Гларуси"

"Овчарско"

"Човек от народа"| Документални филми Архив

Филмът "Човек от народа" ми съкрати живота"| Кеворк Кеворкян

Още по темата

"Човека и народа" - филм на Светослав Овчаров

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад