Прогнози за политическата 2016 година

Прогнози за политическата 2016 година
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вътрешно- или външнополитически ще бъдат по-сериозните предизвикателства през 2016 година? Как увеличаването на независимите депутати ще повлияе на работата на парламента? Ще има ли подкрепа за реформи? Може ли да се стигне да предсрочни избори?

vlcsnap-2016-01-12-21h16m47s163Настимир Ананиев, депутат от „Реформаторски блок”, подчерта, че 14 човека до момента са подписали декларацията на Реформаторския блок, която те ще връчат на ГЕРБ и която ще доведе до подписване на анекс към текущото коалиционно споразумение. Декларацията е отворена, колегите му ще се запознаят с финалния вариант и Ананиев изрази надежда, че към нея ща се присъединят още хора. До момента има само двама народни представители, които са заявили, че няма да подпишат декларацията. След това тя ще бъде връчена на ГЕРБ и ще започнат преговори по конкретиката, каза депутатът. Самият Радан Кънев е подчертал, че това са общи приоритети за Реформаторския блок и той ги подкрепя, поясни още Ананиев. Приоритетите, по които ще искат ускоряване на реформите са тези, са част от тези, които реформаторите са заложили в официалните документи, които са подписани между двете партии.

vlcsnap-2016-01-12-21h16m56s0Юлиан Ангелов, депутат от „Патриотичен фронт”, подчерта, че до момента са заявявали винаги, че ще подкрепяме нещата, които са договорени в програмата за управление в страната на това правителство, неща, за които от Патриотичния фронт са се съгласили да бъдат изпълнявани и припомни, че досега са подкрепяли всичко, което е в програмата им. "За нас никога не е стоял въпросът за самоцелно участие във властта, за нас винаги е стоял въпросът за това да се решават проблемите на хората и тази програма, която е одобрена от общо четирите сили, които са застанали зад това правителство, да се изпълнява", заяви Юлиан Ангелов.

vlcsnap-2016-01-12-21h17m06s101Мариана Тодорова, зам.-председател на ПГ на АБВ, изрази съболезнование към близките на жертвите на атентата в Истанбул и заяви, че той има косвено отношение към вътрешнополитическата ситуация, тъй като може рязко да се дестабилизира политическата ситуация и у нас. Тя съобщи, че остри критики АБВ е имала към вътрешния министър, тъй като битовата престъпност не намалява, зачестява и организираната престъпност, и показните убийства. Призовават г-жа Бъчварова да организира дебат, след който да започнат по-адекватни действия по темата за сигурността, защото за АБВ темата за сигурността е сред най-важните приоритети - както граничната сигурност на страната, така и на гражданите. Отправени са и критики към военния министър, които не са отсега, защото е недопустимо състоянието на нашата авиация и биха искали да имаме адекватна бойна готовност. На въпрос дали имат критики или искат да се преосмисли оставането на тези хора на власт, Тодорова подчерта, че при наложилите се обстоятелства на криза в някои от партиите и оттегляне на подкрепа на част от Реформаторския блок си струва да се помисли за кадрова реорганизация на правителството, тъй като процесите назряват в тази посока и това би стабилизирало кабинета.

vlcsnap-2016-01-12-21h16m00s219Цвета Караянчева, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ, подчерта, че този парламент се различава много от парламентите преди това, защото е изключително фрагментиран. "Всяка една реакция от колегите, които подкрепят управляващото мнозинство, ние чуваме, водим дебати и правим нещата наистина така да се случат, че да бъдат в най-добрия консенсусен характер", заяви тя. И каза, че едва сега разбира, че има критики към министри, като поясни, че тяхна политика е да си казват нещата право в очите - ясно и точно. "Не искам да съм на местото на г-н Ананиев с един такъв съпредседател като г-н Кънев, който ту е с управляващите, ту е в опозиция - нещо, което е ни риба, ни рак", коментира Караянчева и заяви, че една такава позиция не е политически издържана, не политически зряла. "Не можеш да казваш, че си в опозиция, при положение, че имаш областни управители, заместник-областни управители и хоа във втория ешелон във властта", категорична беше тя. Зам.-председателят на ГЕРБ определи диалога с Патриотичния фронт като добър и заяви, че на този етап правителството е стабилно, защото и самите министри в кабинета имат диалог помежду си. "Министър-председателят успява засега умело да води това сложно правителство от различни политически сили и мисля, че в момента най-важното нещо, което за България трябва да се отстоява - това е стабилността. На този етап аз съм убедена, че я имаме", каза Цвета Караянчева.

vlcsnap-2016-01-12-21h16m32s11Станислав Анастасов, зам.-председател на ПГ на ДПС, също поднесе съболезнования на Движението за права и свободи към роднините на жертвите от атентата в Истанбул и напомни, че ДПС осъжда всякакви форми на тероризъм - не само в Истанбул, но и в Стокхолм, и в Париж, както и обсаждането на цивилно население в Сирия, което е оставено без провизии. "Не мисля, че забъркването на Лютви Местан в тази тема е продуктивно по какъвто и да е начин - ДПС има много ясна позиция, тя не се е променила - ние сме конструктивна опозиция, а утре съответно и парламентарната група чрез своите говорители ще изложи своите политически приоритети", заяви Атанасов.

vlcsnap-2016-01-12-21h16m09s36Георги Свиленски, депутат от „БСП лява България”, подчерта, че БСП и досега в 43-то Народно събрание беше единствената опозиционна сила при съответствие на думи и дела и гласувания в парламента. "БСП и през следващия политически сезон ще продължи да отстоява именно интересите на българските избиратели, интересите, касаещи борбата с бедността, интересите, касаещи борбата с престъпността, защото последните месеци в България не е имало такава престъпност през последните 25 години", каза беше депутатът от БСП. И подчерта категоричните предложения на лявата партия относно социалната политика на правителството, въпреки че АБВ имат вицепремиер и министър, за съжаление българските граждани са изоставени от социална гледна точка.

Вижте цялата дискусия във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад