Произведено в Италия

Тихо, семпло и лицемерно или шумно, богато и модерно.... Произведено от Франция за Италия

Държава: Франция
Година: 2008
Времетраене: 82 минути
Произведено в Италия
За продукцията

Трагикомедия

Сценарист и режисьор: Стефан Жюсти

В ролите: Жилбер Мелки, Амира Казар, Катерина Мурино, Барбора Бобулова, Надин Алари, Франсоаз Фабиан и др.

Френският автор Стефан Жюсти търси територия за хумор и опитва с комедия "а ла италиана", в имитация на гротеска от времето на Де Сика, Скола и Фелини.

Всеки от героите представя нещо типично за Италия от калейдоскопа на страната, където водещите в телевизията представят повече тоалети отколкото новини, стойностите на обществото са в парите, жените отказват да остаряват, политиците търгуват, а най-висока скорост развива не "Ферари", а любовта ..

Въпрос на идентичност, с която някой може да се родее, дори и да не е роден италианец. Героят на филма търси своята принадлежност, раздвоен между италианските си корени от миналото и френския си адрес в настоящето. Тъжна новина ще го призове да се открие...

35-годишният Лука Моранди е млад писател с недостиг на вдъхновение, успех и любов. Достигнал по-зряла възраст, той все още не е наясно със себе си, раздвоен между красивия спомен от детството в Италия - с фантомния си баща и френския живот по майчина линия в Париж, където пише и живее.

Когато баща му - естетичен хирург в Торино, умира, Лука и сестра му Изабела заминават за погребението, което наподобява кошмар - вдовици, полувдовици, любовници, нови братя и сестри се въртят в суета и абсурд.

В този церемониален хаос Лука се опитва да преоткрие своя митичен баща и да помири Франция с Италия - в себе си...

*Златна Романова

Акценти