Промените в Закона за защита на конкуренцията

Промените в Закона за защита на конкуренцията
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тази вечер в "Референдум" коментирахме предложението за промени в Закона, с който се уреждат отношенията между търговските вериги и българските производители. Предложенията, внесени от БСП бяха подкрепени и от депутати на управляващата коалиция.

Данни от допитване на Алфа Рисърч показват, че 58,5% от запитаните пазаруват предимно от хипермаркети. Това прави темата на разговора ни днес изключително актуална.

Основният въпрос, по който Алфа Рисърч тества нагласите на обществото в реално време тази вечер, е как очаквате да се отразят промените в Закона за защита на конкуренцията в частта му за търговските вериги върху цените на българските стоки.

Участници в дискусията днес бяха проф. Румен Гечев, един от вносителите на промените, зам.-председател на бюджетната комисия, депутат от “БСП лява България”, Петър Славов, депутат от Реформаторския блок, член на правната комисия, юрист и икономист, Лукан Луканов, председател на Съюза "Произведено в България", Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, в което членуват големите търговски вериги, Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България, Георги Ганев, икономист, програмен директор на Центъра за либерални стратегии.

Филмов_кадър от sample.20150505_210338.flvПроф. Румен Гечев заяви, че предложените промени отговарят на политиката на ЕС за засилване на пазарната конкуренция и за създаването на регулативни механизми, които да гарантират засилването на тази конкуренция. "Искаме да възстановим баланса в интересите между търговските вериги и българските производители." Търговските вериги играят положителна роля в изграждането на функционираща пазарна икономика и имат редица предимства за българските потребители, а и за българските прозводители. Същевременно обаче има дисбаланс, който е факт в цяла Европа, между пазарната мощ и злоупотребата с нея от някои търговски вериги, които са в ущърб на производителите.

Филмов_кадър от sample.20150505_210338.flv — 3Според Йордан Матеев държавата се намесва грубо в отношенията между бизнес обекти по един изключително непазарен начин, присъщ по-скоро на централизирана икономика. Законът е вреден за всички засегнати страни - и търговските вериги, и българските потребители, и най-силно ще пострадат производителите, защото този закон насърчава вноса. Той изрази увереност, че този закон се приема с цел да бъдат изгонени чуждите инвеститори от България, а бизнесът им да бъде изкупен на изгодна евтина цена.

Филмов_кадър от sample.20150505_210338.flv — 1По думите на Петър Славов идеята за защита на производителите от нелоялни практики на търговци не е от вчера. Това, което БСП внася е от 41 НС, но сега е променено по толкова безобразен начин, че се е превърнало в опасен законопроект.

Филмов_кадър от sample.20150505_210338.flv — 4Димитър Зоров каза на свой ред, че законът трябва да се премоделира. Думите "търговски вериги" и търговци са заменени с предприятия. Това означава, че тук се говори за цялата икономика. Другото, на което трябва да се обърне внимание е, че на КЗК се дават изключително големи правомощия. "Ние от 20 години се стремим към разделяне на властите и не концентрацията в един орган, а тук всичко става в едно", посочи той.

Филмов_кадър от sample.20150505_210338.flv — 5Георги Ганев обясни, че за търговските вериги този закон въвежда нови рискове, които до момента не са съществували. Съответно това означава увеличени разходи за търговските вериги, а срещу рисковете те ще трябва да се застраховат.

Филмов_кадър от sample.20150505_211346.flvЛукан Луканов беше категоричен, че Законът има за цел да бъдат установени равни условия и равно третиране за българските производители. Нелоялните търговски практики изкривяват пазарната цена и правят условията за българските производители и доставчици неравни.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад