Пророкът

Пътешествието на душата в поезията на Халил ДжубранАнимационен филм

Държава: САЩ, Франция, Канада, Ливан, Катар
Година: 2014
Времетраене: 80 минути
За продукцията

Режисьори: Роджър Алърс, Гаетан Бризи

С гласовете на Лиъм Нийсън, Салма Хайек, Алфред Молина, Франк Лангела и др.Режисьорът на "Цар Лъв" Роджър Алърс и продуцентът Салма Хайек представят анимиран прочит на "Пророкът". Поезията на ливано-американския автор Халил Джубран с "опасната" мъдрост за силата и свободата на словото е издадена през 1923г. и се разпространява в 100-милиона копия на 40 езика по света.Филмът е в Официалната селекция на Кан и в програмата на Фестивала в Торонто. Оригиналните изображения на художник-аниматорите Том Мур, Бил Плимтън, Джоан Грац и Нина Пейли се съчетават с музиката на Деймиън Райс, Йо-Йо Ма, Глен Ханзард и Гейбриъл Яред.


Заради смелата си поезия Мустафа е заточен в Орфалез. Там се запознава с красивата Камила и дъщеря й Алмитра, която е престанала да говори след смъртта на баща си. След време затворникът е освободен, но може да се върне в родината си, само ако се откаже от своите възгледи. С безкрайна мъдрост и търпение Мустафа приема смирено смъртта, като завещава прозренията си на хората.

Номинация за оригинална музика в анимационен филм на Гейбриъл Яред от Международните филмови награди на музикалната критика /2015/