Пътят на българите към Константинопол

Пътят на българите към Константинопол
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Измежду многото обсади на „града на Константин“ се отличават обсадата на кутригурите от 559 г., обсадата от 626 г. на обединените авари, перси и славяни, както и обсадата на арабите от 716 – 718 г. През многовековната си история Константинопол пада на два пъти – през 1204 г., по време на 4-тия кръстоносен поход и през 1453 г. при завладяването му от султан Мехмед Фатих.

В студиото на предаването по темата дискутираха:

Професор Миляна Каймаканова - преподавател по Средновековна българска история в Софийския университет, изследовател на българската средновековна историопис и на идеята „Търново – Нов Цариград: Трети Рим.

Доцент Тодор Чобанов - заместник-кмет по образование, култура и спорт на Столична община, специалист по Средновековна археология, опазване на културните ценности и културния туризъм; автор на над 30 научни изследвания и исторически книги.


Главен асистент д-р Кирил Господинов - преподавател по Средновековна българска история в Софийския университет, изследовател на средновековната българска държава през втората половина на ХІІІ век.

Доктор Александър Стоянов - преподавател в НБУ, възпитаник на Софийския и Лайденския университети, основател на клуб и списание „Воeнна история”.

Гледайте "История.BG" всеки понеделник от 21 ч. по БНТ1!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад