Ръчни часовници от дървени остатъци

Ръчни часовници от дървени остатъци
В предаването
Всички броеве

Че дърветата запечатват времето в кръговете на своите стволове е добре известен факт. Но могат ли старите и ненужни парчета дърво от дъскорезниците и работилниците за мебели да сочат точно време?

Вече могат. Стига да попаднат в ръцете на тези индонезийски майстори, надарени с богато въображение и желание да превърнат ненужното в ценно. В случая малките парчета дърво оживяват като ръчни часовници. Същински произведения на изкуството, чието производство създава малък, но много впечатляващ бизнес. Такъв, който вдъхновява хората да рециклират.

Агианда Мерзеинди, маркетинг директор: "Ние използваме максимално остатъците от преработката на дърво. Когато мебелните работилници употребят основната част от дънера на дървото, остатъците се превръщат в основен материал за направата на ръчен

часовник. Нужно ни е само малко парче дърво, от което да изработим часовника."

С машините и 25-те си работници компанията може да произвежда към 25 часовника на ден. Твърде малко в сравнение с големите фирми и многобройните им магазини. Надеждите са малкият, но работещ модел, да вдъхнови пазара, внасяйки свеж творчески елемент в производството. Затова и властите в Бандун, където се намира компанията, подпомагат проекти от подобен тип.

Галих Седаю, директор на Комитета по креативна индустрия: "Примерът с дървените часовници е един от най-добрите. Интересен е, защото показва как се прилага идеята за нулев отпадък."

Петте модела дървени ръчни часовници, изработени в Бандун, носят имената на петте индонезийски острова: Сумба, Гили, Мойо, Рот и Флорес. Цената на всеки от изящните часовници е между 75 и 120 долара. Продават се трудно в Индонезия, където милиони хора преживяват с два долара на ден. На този етап дизайнерите разчитат на износ. Дървените им произведения вече намират купувачи в Сингапур, Китай, Япония, Южна Африка, Германия и Съединените щати.

Автор: Милен Атанасов