Равносметка за този политически сезон и поглед напред

Равносметка за този политически сезон и поглед напред
В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Този политически сезон недвусмислено премина под знака на председателството на България на Съвета на ЕС. Това не означаваше, че вътрешно политическият процес беше замръзнал. В началото на годината избухнаха два големи скандала - с Истанбулската конвенция и с ЧЕЗ, което доведе до голямо противопоставяне... Отделянето на част от политическия ни елит и обръщането му към Европа, остави тук някои вътрешни напрежения, които недвусмислено избуяха след приключване на председателството. Това, което имаме като социални напрежения, е различно от това, което имахме през 2017 година, каза Димитър Ганев.
Това, което притеснява най-вече политиците, е какви са отношенията между тях и какви са похвалите и оплакванията от външните наблюдатели и партньори. В крайна сметка, нашият политически процес устойчиво си седи на нивото на междуличностната интрига, дори не толкова на междупартийната... През това текат социални процеси с дългогодишна давност, които показват наличието на много остри социални проблеми, отбеляза доц. Борис Попиванов.
Трябва да правим разлика между две интриги, които вървят успоредно. Едната интрига е това, което се случва наистина - това, което делят. И другата интрига е това, което се вижда в медиите, и това, което предизвиква скандалите. Дадено събитие става по-голямо, когато му се отдели повече време и обществено и медийно внимание. Така че трябва да надникнем зад кулисите, за да разберем какво се случва в политическата игра, препоръча Иван Стамболов – Сула.
От началото на годината страната периодично е разтърсвана от протести, от напрежение. Мога да кажа, че самото председателство беше рамкирано от подобен тип напрежение. То започна с лобистката идея за промяна на плана на Пирин, която отприщи невиждано от 2014 година недоволство, и завърши отново с протестни мобилизации, но вече с много по-слаб интензитет, които показваха проблеми и с края на председателството те отново изплуваха на повърхността, коментира Светлин Тачев.
Не е имало карантина по време на тези шест месеца, през които ние бяхме водещи в триото. Не може да се говори за карантина при два вота на недоверие. Това не е нито спокойствие, нито покривка, нито каквото и да е друго. Същественият проблем е, че динамиката на протеста и протестната култура бива вписана в някаква пропагандна схема. Пропагандата е като чумата. Ние имаме една чумава пропаганда, която се опитва да придърпа към една или друга партия всеки граждански протест. По този начин все повече и повече се изчерпва гражданската енергия, подчерта доц. Антоний Гълъбов.
Отговорността винаги е лична. Това трябва да се разбере много добре от българските граждани - никой на тях не им е виновен. Това не означава, че управляващите са идеални, заяви доц. Петър Чолаков... Мисля си, че цялата държава и по-специално институциите, пазарът в България, съдебната система в България, полицията - всичко това прилича на едно плуване в чувал, на котка в чувал. Така изглежда отстрани за инвеститорите, защото няма предвидимост. Предвидимост има тогава, когато има ясни закони, които не се променят с лобистки амбиции, добави социологът.

Как оценявате политическата ситуация в страната? Това беше основният въпрос, на който на "Алфа рисърч" тества обществените нагласи в реално време тази вечер.

Последни броеве

Как се намира изход в сложна политическа ситуация - в студиото личности, взимали решения в ключови моменти за страната 21:00, 13.04.2021 Какво показаха резултатите от вота и каква перспектива задават пред бъдещото управление на страната? 21:00, 06.04.2021 Ситуацията с коронавируса, помощта за бизнеса в кризата, социалните мерки на партиите 21:47, 30.03.2021 Предизборни обещания по време на локдаун, идеи и решения за промяна 21:00, 23.03.2021 Предизборна дискусия с представители на политическите сили в 44-то НС в състезание за следващия парламент 21:00, 16.03.2021 Състезание на идеи и решения за следващите четири години 21:00, 09.03.2021 Последните социологически прогнози преди старта на кампанията 21:00, 02.03.2021 Народното събрание и обществените приоритети 21:00, 23.02.2021 Планът за възстановяване и устойчивост на ЕС – какви са шансовете и възможностите за страната ни? 21:00, 16.02.2021