Равносметка за този политически сезон и поглед напред

Равносметка за този политически сезон и поглед напред
В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Този политически сезон недвусмислено премина под знака на председателството на България на Съвета на ЕС. Това не означаваше, че вътрешно политическият процес беше замръзнал. В началото на годината избухнаха два големи скандала - с Истанбулската конвенция и с ЧЕЗ, което доведе до голямо противопоставяне... Отделянето на част от политическия ни елит и обръщането му към Европа, остави тук някои вътрешни напрежения, които недвусмислено избуяха след приключване на председателството. Това, което имаме като социални напрежения, е различно от това, което имахме през 2017 година, каза Димитър Ганев.
Това, което притеснява най-вече политиците, е какви са отношенията между тях и какви са похвалите и оплакванията от външните наблюдатели и партньори. В крайна сметка, нашият политически процес устойчиво си седи на нивото на междуличностната интрига, дори не толкова на междупартийната... През това текат социални процеси с дългогодишна давност, които показват наличието на много остри социални проблеми, отбеляза доц. Борис Попиванов.
Трябва да правим разлика между две интриги, които вървят успоредно. Едната интрига е това, което се случва наистина - това, което делят. И другата интрига е това, което се вижда в медиите, и това, което предизвиква скандалите. Дадено събитие става по-голямо, когато му се отдели повече време и обществено и медийно внимание. Така че трябва да надникнем зад кулисите, за да разберем какво се случва в политическата игра, препоръча Иван Стамболов – Сула.
От началото на годината страната периодично е разтърсвана от протести, от напрежение. Мога да кажа, че самото председателство беше рамкирано от подобен тип напрежение. То започна с лобистката идея за промяна на плана на Пирин, която отприщи невиждано от 2014 година недоволство, и завърши отново с протестни мобилизации, но вече с много по-слаб интензитет, които показваха проблеми и с края на председателството те отново изплуваха на повърхността, коментира Светлин Тачев.
Не е имало карантина по време на тези шест месеца, през които ние бяхме водещи в триото. Не може да се говори за карантина при два вота на недоверие. Това не е нито спокойствие, нито покривка, нито каквото и да е друго. Същественият проблем е, че динамиката на протеста и протестната култура бива вписана в някаква пропагандна схема. Пропагандата е като чумата. Ние имаме една чумава пропаганда, която се опитва да придърпа към една или друга партия всеки граждански протест. По този начин все повече и повече се изчерпва гражданската енергия, подчерта доц. Антоний Гълъбов.
Отговорността винаги е лична. Това трябва да се разбере много добре от българските граждани - никой на тях не им е виновен. Това не означава, че управляващите са идеални, заяви доц. Петър Чолаков... Мисля си, че цялата държава и по-специално институциите, пазарът в България, съдебната система в България, полицията - всичко това прилича на едно плуване в чувал, на котка в чувал. Така изглежда отстрани за инвеститорите, защото няма предвидимост. Предвидимост има тогава, когато има ясни закони, които не се променят с лобистки амбиции, добави социологът.

Как оценявате политическата ситуация в страната? Това беше основният въпрос, на който на "Алфа рисърч" тества обществените нагласи в реално време тази вечер.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад