Раят е на запад

Как се определя посоката за "Рая"...Драма

Държава: Франция, Гърция, Италия
Година: 2009
Времетраене: 110 минути
Раят е на запад
За продукцията

Режисьор: Коста-Гаврас

В ролите: Рикардо Скамачо, Одисеас Папаспилиопулос, Ерик Каравака, Леа Виаземски и др.

Заглавието трябва да води с иронична препратка към "На изток от Рая" от Джон Стайнбек

"Раят на Запад" звучи водевилно, актуално и гротескно като богатия свят, потънал в бедността с много лица, без представата и съзнанието за тях, на място, наречено най-общо - "Рай".

"Всеки има своя история. Просякът, който повдига чаша за милостиня, жената, която спи пияна в метрото, мъжът, който като Чарли Чаплин се изплъзва от полицейския поглед. Като в "Илиада" приключенията на моя герой започват в Егейско море - край същото това море, под същото слънце и небе, откъдето е започнала цивилизацията.

След серия приключения, със спирка в Рая, и друга в Ада, неговото епично пътуване свършва в Париж. Париж, който е блян в мечтите и кошмар в съня на всеки странник. Моят филм се опитва да отрази тези неспокойни лутания.

Това е история за онези, които като нас, като нашите майки и бащи преди нас, са кръстосвали земята, предизвиквайки океани и куршуми, в търсене на покрив над главата си. Историята на Елиас не е тази на Елисей, нито на Жан-Клод, нито моята. Но аз виждам в Елиас нещо от мен, този непознат ми е познат. А също така виждам и нещо от себе си в погледа на другите, които го преценяват...."Коста Гаврас

От гръцките плажове на Егейско море до "Лидо" в Париж...

Режисьорът Коста-Гаврас преминава през съвременната бежанска вълна - с тъга и усмивка за проблема, който изглежда не е в мигранта, а в мястото, на което той търси своя рай. Къде е Раят, ако не в Париж?...

Раят не е на запад. Колко повече пътува бежанецът Елиас, толкова повече абсурди и пороци са насреща му. Той няма храна, но може да нахрани, Той няма пари, но и Те нямат, Той няма дом, а Техният е празен.

Той няма приятели, а Техните са фалшиви.

Той няма сигурност, а Те не разполагат дори със себе си в "системата" за "сигурност" и бюрокрация.

Пътят на надеждата изчезва в общата илюзия на всички, без значение дали са на изток или на запад, защото посоката я определя "Капиталът".

Златна Романова
Акценти