Разделена ли е нацията? Последиците от "Шарли Ебдо"

Три месеца след атентата в "Шарли Ебдо", британската мюсюлманка Шаиста Азис пътува към Париж, за да проследи последствията от емоционалната декларация на солидарност с "Аз съм Шарли". Когато въоръжени мъже убиват 12 души в редакцията на...

За продукцията

Три месеца след атентата в "Шарли Ебдо", британската мюсюлманка Шаиста Азис пътува към Париж, за да проследи последствията от емоционалната декларация на солидарност с "Аз съм Шарли".

Когато въоръжени мъже убиват 12 души в редакцията на сатиричния вестник "Шарли Ебдо" през януари 2015г., инцидентът поставя Франция в една от най-тежките кризи за сигурността на страната от десетилетия. Непосредствената последица е: 3 милиона протестират на улиците в Париж, скандирайки "Аз съм Шарли". Хаштагът завладява мрежата и обединява всички под знамето на Франция. Но за много млади мюсюлмани това става символ на задълбочаващо се отчуждение в затвореното френско общество, където десният Национален фронт е партията на младите под 35 години.

Документален филм на Би Би Си.

Великобритания, 2015г., 50 мин.

Автор Шаиста Азис

Шаиста Азис е пътуващ журналист в света, писател, редовен коментатор на международни събития за "Гардиън" и световни медйини издания. Заминава за Франция, за да разбере кое е предизвикало атаката, дали е акт на краен ислямски екстремизъм и защо се случва във Франция? Тя не е окуражена да чуе от г-н Льо Пен, че "има много френски граждани на хартия, но не и в сърцата си".

Докато страната се опитва да преодолее шока от случилото се, Шаиста се среща с обикновените мюсюлмани, които се чувстват отхвърлени, някои дори крият произхода си, за да търсят работа. Авторката се конфронтира с крайно десните младежки организации, според които чужденците трябва да бъдат репатрирани.

В интервю френският комик Дьодоне разкрива двойните стандарти върху свободното слово, които съществуват във Франция днес.

/"Страсбург не оправда френския комик Дьодоне" - СБЖ/

Балансиран и информативен, филмът анализира атаката в "Шарли Ебдо" и последиците за бъдещето във Франция и в другите мултиетнически страни.

*zr