Различният музей

Откога и къде в България се събират под един покрив образци на култури от цял свят Документален филм

Държава: България
Година: 2011
Времетраене: 36 минути
Различният музей
За продукцията

Филм от рубриката "В кадър"| БНТ, Дирекция "Информация"

Сценарий: Петя Тетевенска

Режисьор: Дамян Петров

Оператор: Цветан Недков

Продуцент: БНТ

"Различният музей" ще ви срещне с необикновени истории, които не се вписват в конфекцията от хронологични разкази за музейни сбирки. Могат ли култури от цял свят да живеят под един покрив? Защо шедьоври на Роден, Пикасо и Хенри Мур пристигат в България? Къде е сега най-старата картина, притежание на българската държава? Как реставраторите лекуват произведенията на изкуството? И как става възможно по времето на държавния социализъм да се събере подобна колекция? Каква е днешната цена на тази сбирка?"

Филмът е посветен на Националната галерия за чуждестранно изкуство и разказва за създаването й като уникален акт в културната политика на България във времето на държавния социализъм. Тогава в новооткритото художествено пространство са събрани творби на Гоя и Рембранд, Пикасо и Дали, Роден и Кариер, Реноар и Паскин, Хенри Мур и Гутузо, японска гравюра, християнска пластика от провинция Гоа, Индия и традиционно африканско изкуство.

Историята и уникалната сбирка от ценни произведения коментират акад. Светлин Русев, изкуствоведите Ирина Мутафчиева, Искра Захариева и Яра Бубнова, реставраторите Кристина Белева и Елица Цветкова
Акценти