Реформата в здравеопазването и предложените модели

Реформата в здравеопазването и предложените модели
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Дискусия за реформата в здравеопазването и предложените модели. Необходима ли е промяна в здравното осигуряване и каква да бъде?

Според Вас необходима ли е промяна в модела - това е основният въпрос, който "Алфа Рисърч" задава тази вечер. Гарантира ли по-висока здравна вноска край на плащането на ръка - това пък е един от въпросите, които събират най-много коментари на зрителите на "Референдум" до момента. Да премахнем монопола на касата или да се въведе задължително здравно застраховане. Допитването, направено специално за предаването тази вечер, показва:

В студиото разговаряхме със заместник-министъра на здравеопазването Жени Начева, д-р Стойчо Кацаров – председателя на Центъра за защита правата в здравеопазването, директора на УМБАЛ „Александровска" Костадин Ангелов, председателя на Българската болнична асоциация Андрей Марков и Аркади Шарков от Експертен клуб за икономика и политика.


Жени Начева: Резултатите, които показахте, еднозначно съвпадат с факта, че хората познават Здравната каса. Тя е вече 20-годишна институция и е нормално доверието в НЗОК да е по-голямо от това в застрахователните институции. Това как хората ще възстановят доверието или ще гласуват своето доверие на застрахователите, зависи от детайлите на механизма, по който застрахователите ще работят. Тепърва ще коментираме спецификата на различни варианти и модели. Това, което предложихме за публично обсъждане, бяха два варианта - единият е с пълна демонополизация на Касата тогава, когато тя се конкурира в пълния пакет дейности с новопоявили се частни застрахователи; вторият модел е тристълбов, при който Касата покрива част от медицинските дейности; надграждащ втори стълб - задължително застрахователен; и трети стълб - доброволно застраховане.

Д-р Стойчо Кацаров: Вариантът с пълна демонополизация ни доближава до това да имаме добра здравна система. Този вариант ни доближава до Холандия. Противоречието е в това, че от една страна всички в страната казват, че настоящето състояние на здравеопазването с НЗОК не им харесва, от друга страна според анкетата, представена в предаването, излиза, че на всички им харесва. Ако не им харесва - да я реформираме, ако я харесват - да оставим нещата така.

Доц. Костадин Ангелов: Демонополизацията на НЗОК би довела до появата на нови здравни каси, които ще се конкурират помежду си на хоризонтален принцип. В целия свят конкуренцията е доказала своето предимство пред всичко останало. Това означава, че всеки един от пациентите ще има възможност да избира в коя каса да влага своите пари и по този начин, Касата, за да го привлече като клиент, трябва да предложи много по-добри условия от другата каса и по този начин конкуренцията помежду им ще предлага все по-добри и по-добри услуги на българския пациент.

Андрей Марков: Процентите, които цитира "Алфа Рисърч" са много ясни. В общи линии допълнителното застраховане в Германия, Франция и редица европейски страни, включително и в азиатски, и в Япония, дава възможност на застрахователите да участват с до 30% със застраховане. Но във всички случаи застрахователният модел е дисциплиниращ и върху останалата част, т.е. ние в момента много говорим за контрол. Ясно е, че контрол няма да бъде създаден с административни мерки. Единственият дисциплиниращ момент е тогава, когато интересите на обществото са ясно представени и онези, които защитават парите ни като застраховки, го правят по начин, по който да знаем, че нито един лев не може да бъде похарчен, без да е по предназначение. За онези, които са застраховани, доплащанията ще спрат.

Аркади Шарков: Най-високото доплащане обикновено се случва при медикаментите - между 60 и 65%, при болничната помощ е между 15 и 20%. Дали това би спряло доплащането на ръка? Би го официализирало до една степен. Що се отнася до частта със застраховането - до момента има два модела, предложени от МЗ. Аз съм привърженик на трети и на четвърти модел - такива, каквито биха позволили една реформа да бъде извършена по-плавно, отколкото шокова терапия, каквато би било преминаване към демонополизация или покачване на вноската, без наложените нужни реформи.

Неговите варианти включват: намаляване на вноската, което да установи какво ще се случи на застрахователния пазар. И четвърти вариант - един основен пакет, който Касата да осигури като заплащане, а след това доброволно всеки, който желае определен тип лечение с нов вид терапии, да се застрахова допълнително и да получава всичко това.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад