Реформата в здравеопазването, нуждите, страховете и очакванията от предлаганите промени

Реформата в здравеопазването, нуждите, страховете и очакванията от предлаганите промени
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Смятате ли, че с предстоящите промени в здравеопазването правата ви на пациент ще бъдат по-добре защитени? Това беше въпросът, с който "Алфа Рисърч" тества обществените нагласи в предаването „Референдум“.

В студиото гостуваха: Ваньо Шарков, заместник-министър на здравеопазването, председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев, доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването, проф. Николай Габровски, завеждащ Клиниката по неврохирургия в „Пирогов”.

Ваньо Шарков„Пръстов отпечатък не означава това, което гледаме в криминалните филми. Става въпрос за цифров код. Пръстовият отпечатък няма да струва нищо на пациента. И с този код всеки пациент дава разрешение на касата да плати за медицинската услуга, която сме получили“, каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

КацаровСпоред Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването няма да има резултат от пръстовите отпечатъци. "Основната идея на този идентификатор е да бъде ключ към моето здравно досие. Проблемът е, че ние нямаме здравно досие. Министерство на здравеопазването не изработи национална здравно-информационна система, в която да имаме своя пациентски електронен запис, така че когато положа пръстовия си отпечатък, или личната карта, то да отключи на лекаря пътя към моя пациентски файл", обясни той.

Венцислав ГрозевБългарският лекарски съюз категорично заяви несъгласието си с въвеждането на т. нар. пръстов отпечатък особено през националния рамков договор. За нас разковничето се крие в електронното досие и електронната здравна карта, която най-вероятно ще даде най-добрата форма на отчетност и дисциплина, заяви д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС.

Киров"При личните лекари, след като сте дошли при мен, ние подписваме договор и това означава, че аз мога да имам достъп до всички ваши данни, когато е необходимо. И аз ще съм човекът, който би трябвало да даде достъп, ако се наложи, на колегите да ползват досието", заяви доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Николай ГабровскиПроф. Николай Габровски, завеждащ Клиниката по неврохирургия в „Пирогов”, е на мнение, че трябва да има затягане на дисциплината в системата на здравеопазването. „Първата аналогия, която човек прави с даването на пръстов отпечатък, е съвсем различна. Последвалото обяснение, че това е идентификатор променя в някаква степен нещата. Но това, което на мен ми липсваше, беше един ясен анализ какво все пак се очаква да се получи в резултат на въвеждането на тази мярка", каза той.

Последни броеве

Как се намира изход в сложна политическа ситуация - в студиото личности, взимали решения в ключови моменти за страната 21:00, 13.04.2021 Какво показаха резултатите от вота и каква перспектива задават пред бъдещото управление на страната? 21:00, 06.04.2021 Ситуацията с коронавируса, помощта за бизнеса в кризата, социалните мерки на партиите 21:47, 30.03.2021 Предизборни обещания по време на локдаун, идеи и решения за промяна 21:00, 23.03.2021 Предизборна дискусия с представители на политическите сили в 44-то НС в състезание за следващия парламент 21:00, 16.03.2021 Състезание на идеи и решения за следващите четири години 21:00, 09.03.2021 Последните социологически прогнози преди старта на кампанията 21:00, 02.03.2021 Народното събрание и обществените приоритети 21:00, 23.02.2021 Планът за възстановяване и устойчивост на ЕС – какви са шансовете и възможностите за страната ни? 21:00, 16.02.2021