Реконструираният Персеполис

Парса, такава каквато е била пред 2500 години - най-персийската столица, изградена от Дарий I и единствената, вероломно унищожена в похода на Александър Велики. Първи опит за пресъздаване великолепието на Персеполис /гр.пр./ - столицата на Персия...

Реконструираният Персеполис
За продукцията

Парса, такава каквато е била пред 2500 години - най-персийската столица, изградена от Дарий I и единствената, вероломно унищожена в похода на Александър Велики.

Първи опит за пресъздаване великолепието на Персеполис /гр.пр./ - столицата на Персия преди опустошителното нападение на Александър Велики, последвано от 25 века на природни изменения със земни трусове, дъждове, температурни амплитуди и бурни ветрове. Днес се извисяват едва 13 колони сред пепел, под която археолозите откриват останки от царския дворец и детайли от съкровищата, които не са били заграбени. Парса е единствената от четирите източни столици /Вавилон, Суса и Екбатан/, изградена изцяло в персийски стил като образец на архитектурата и средище на културата и богатството. Перлата на Изтока блести в продължение на два века. Отмъщавайки на Ксеркс, Александър Велики разрушава, разграбва и накрая опожарява древния град.

Завършил социология, политически науки и комуникации, от 20 години доктор Фарзин Резаян продуцира и режисира документални и образователни филми, в резултат на дълго историческо проучване и признание с награди от специализирани форуми. Особено популярен и посветен на родината му е документалният "Седемте лица на една цивилизация", където чрез съвременни компютърни технологии авторът визуализира седем века от иранската история.  Впоследствие издава "Невероятният Исфахан"/2011/ в книга с DVD.

zr*

Документален филм.

САЩ, 2004г., 42 мин.

Сценарист и режисьор: Фарзин Резаян

Оператори: Джаханбакш и Мохамед Реза Саачи

Персеполис е "изграден" отново, за да бъде "видян" от Новия свят. С участието на археолози и специалисти по древна история от Иран, САЩ и Франция на екрана "оживяват" красивите му дворци, зали, статуи, предмети на изкуството. Зрителят може да "види" прочутите покои на царете Дарий и Ксеркс, Стоколонната зала, разкошните градини, мозайки, килими, релефи в блясъка и величието на древноперсийската цивилизация. С помощта на  съвременни технологии опитът за "оживяване" на Парса дава единствената възможна представа за несъществуващия приказен град.