Рибена чорба с резене и броколи на фурна със сос от синьо сирене
Предаване: Храна за душата, 07.03.2019
Необходими продукти:
Рибни котлети - 300 г
Рибено рагу - 1 кг /глави и кости/
Резене - 1 глава
Лук - 2 глави
Лимон - 1 бр.
Праз - 4 стрък
Чесън - 2 скилидки
Морков - 2 бр.
Ряпа - 1 бр.
Целина - 1 стрък
Ориз - 100 г
Домати на кубчета - 400 г
Магданоз - 1/2 връзка
Масло - 50-60 г
Зехтин - 2-3 с.л.
Лют червен пипер - 1/4 ч.л.
Черен пипер
Сол
Начин на приготвяне:
Налейте 2 л вода в дълбока тенджера и сложете вътре рибената глава, костите и котлетите. Подправете със сол и черен пипер. Прибавете зелената част на главата резене към бульона и оставете да ври на умерен огън.
Загрейте зехтин в дълбок съд. Нарежете лука, морковите, стръковете праз и целина и главата ряпа. Прехвърлете всички зеленчуци в тигана и сотирайте. Накълцайте чесъна ситно и прибавете. Подправете със сол, черен пипер и лют червен пипер и оставете зеленчуците да се задушават на умерен огън. След това добавете ориза и запържете, докато зрънцата му станат прозрачни. Нарежете резенето на филийки и го прибавете в съда.Сипете консервата домати и оставете всичко да покъкри на умерен огън като разбърквате периодично.
Свалете съда с бульона от котлона. Извадете котлетите и рибената глава и изхвърлете костите. Прецедете бульона през фина цедка и го излейте обратно в тенджерата. Върнете съда на котлона и прехвърлете вътре ориза и зеленчуците. Оставете супата да заври и гответе на умерен огън за кратко. През това време отделете месото от рибните котлети и главата, като внимателно отстранете всички кости. Оставете почистеното месо на страна.
Добавете бучка масло в супата, за да направите бульона по-плътен. Пуснете и няколко резенчета лимон. Накрая добавете и месото и свалете от котлона. Гарнирайте с накълцан пресен магданоз и сервирайте.
Необходими продукти:
Броколи - 1-2 глави
Синьо сирене - 300 г
Заквасена сметана - 200 г
Яйца - 3 бр.
Масло - 20 г
Черен пипер
Начин на приготвяне:
Отделете розичките на голяма глава броколи и отстранете твърдата част на стебълцата. Бланширайте броколите в подсолена вода за не повече от минута-две, за да запазите хрупкавостта и свежия им зелен цвят.
Настържете синьото сирене и го поставете в сух студен тиган. Добавете чаена чаша от водата, в която сте варили броколите. Сипете заквасената сметана и поставете тигана на умерен огън на котлона. Подправете само с черен пипер, тъй като синьото сирене е достатъчно солено. Оставете сиренето да се разтопи и сосът да заври. Гответе до сгъстяване и свалете от котлона. Подредете бланшираните броколите в намазана с масло тавичка. Залейте със соса от синьо сирене. Чукнете 2-3 яйца отгоре и прехвърлете тавичката във фурната за 15 минути на 200 С.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News