Рикардо Пикио

Най-признатият славист от ИталияДокументален филм

Държава: България
Година: 1991
Времетраене: 44 минути
Рикардо Пикио
За продукцията

Сценарий: Константина Гуляшка

Режисьор: Константина Гуляшка

Оператор: Георги Ангелов

Продуцент: БНТ

Разговор с известния италиански славист Рикардо Пикио в дома му в Италия. Пикио е изследовател с голям принос в изучаването на старобългарската литература, носител на наградата "Кирил и Методий".


Роден е на 7 септември 1923 в Алесандрия, Италия. Изучава славистика в Университета "Сапиенца" в Рим. Редактор на списание "Аванти". Преподава италиански език във Варшава, където се фокусира върху старославянската литература. Специализира българистика и стара руска литература в Париж. Професор в Университетите на Флоренция и Пиза, Ръководител на Института по славянска филология в Рим. Гостуващ професор по славистика в Колумбийския университет в Ню Йорк и в Университета "Йейл" в Ню Хейвън.

Завръща се в Италия през 1985 като професор по Руска, църковнославянска и българска литература в Университета в Неапол, където се пенсионира през 1993. Автор е на научната концепция "Славяните" за разделението им през Средновековието на източни и западни - със своя география, език, култура и религия. Славистът Пикио посвещава много от своите изследвания на ортодоксалните славяни. Починал е на 13 август през 2011 в Ню Хейвън, Кънектикът.