Рицар без броня

"Битките на едно дете с картонени доспехи срещу грубостта и фалша в света на големите" или "Защо възрастните говорят едно, а вършат друго?"....

Държава: България
Година: 1966
Времетраене: 80 минути
Рицар без броня
За продукцията

Драма

Сценарий: Валери Петров

Режисьор: Борислав Шаралиев

Оператор: Атанас Тасев

Музика: Васил Казанджиев

В ролите: Олег Ковачев, Апостол Карамитев, Мария Русалиева, Вихър Стойчев, Цвятко Николов, Таня Масалитинова, Катя Стоянова, Славчо Николов и др.

И Дон Кихот, и Д'Артанян се борят срещу злото, за справедливостта, в защита на слабите...Така е само в романите, в живота рицарите могат да бъдат само деца - с вяра, наивност и ентусиазъм. Тези приказни герои са беззащитни срещу действителността.

На улицата в столичен жилищен комплекс семейство се суети около новия си автомобил - "Вартбург" и потегля на първия излет. Деветгодишният Ваньо бъбри весело, но бащата го смъмря.

Майката слага трапеза на открито и в този момент колата потегля по наклона. Уплахата им, че малкият е вътре отминава – палавникът изскача от храстите.

Ваньо често играе сред блоковете с дървени мечове и картонени рицарски доспехи и постепенно опознава живота на възрастните. Неговата учителка идва при баща му, който е началник в министерство, със справедлива молба, а той я отпраща. Момчето е смутено – защо възрастните говорят едно, а вършат друго?

Той се чувства все по-самотен и мислено разговаря с единствения човек, на когото се доверява – вуйчо Георги. Само с него Ваньо се чувства щастлив.

Двамата посещават печатница, репетиции в театъра, гледат филм. Вуйчо Георги не прекъсва думите и въпросите на Ваньо, отнася се към него сериозно.

И когато се прибира в къщи, момчето притиска до себе си кристалния отломък, подарен от вуйчото, за да го показва като чудо. Как ще влезе в живота този малък рицар без защитна броня срещу грубостта и егоизма?

Специалната награда на журито от Фестивала за български игрални Филми във Варна /1966/;

"Лъвът на Сан Марко" за най-добър детски филм на режисьора Борислав Шаралиев и Награда за най-добра детска роля на Олег Ковачев от Филмовия фестивал във Венеция /1966/;

Награда за най-добра детска роля на Олег Ковачев от Международния филмов фестивал в Москва /1967/;

Акценти