Рокендрол

"Филм за бандите, които разтърсиха България"

Държава: България
Година: 2019
Времетраене: 90 минути
Рокендрол
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Борислав Колев

Режисьор: Борислав Колев

Оператор: Пламен Герасимов

Продуцент: Мария Ландова

С подкрепата на ИА "Национален филмов център"

Българският рок в "минало" и в ново време

"Рокендрол" е емоционален музикален разказ със спомени на музиканти от легендарни български рокгрупи - Ахат, Милена и Ревю, Контрол, Нова генерация, Ера, Ер Малък, Кале, Хиподил,

които с революционните за 80-те години на миналия век текстове разбиват обществените клишета и се превръщат във флагман на контракултурата в България.

Във филма рокаджиите изпълняват големите си хитове, спомнят си за времето, в което са започнали - с репетиции в мазетата и изпълнения само по купони, преди да излязат "на светло".

Спомнят си за опита на властта да ги "опитоми", като им дава шанс за изява. Те грабват шанса, но не изневеряват на бунтарската си същност. Следват хиляди концерти из страната и случки от турнетата – някои смешни, други с неприятен привкус.

Музикантите разказват и за еуфорията си след политическите промени в края на 1989-а, за участието си в "митингите на надеждата" и после - за краха на мечтите; за масовата емигрантска вълна от България към Запада, част от която са и мнозина от тях; за съдбата на българския рок в ново време.

Задочен диалог с някогашните си колеги води от църквата в едно селце и отец Божидар – бивш член на Ахат, автор на химна на българския рок "Черната овца".

Филмът отдава почит на невероятния поет и музикант Димитър Воев, напуснал млад този свят. Неговият тревожен дух присъства в "Рокендрол" чрез архиви, с песните, които е написал за групите си Кале и Нова генерация.

Разказът влиза и в днешното битие на някогашните бунтари.

Ако преди три десетилетия, в ъндърграунда, те са имали общи цели и идеали, сега между тях има разделение – социално и мирогледно. Онова, което никога няма да ги раздели, е общата страст към Рокмузиката. И в този филм има много Рокендрол!

Филм "Рокендрол" | ZRockRadio

Акценти