Ронин

Съюзникът вече е враг. Картата не е територия. Лоялността се купува. Предателството е начин на оцеляване с висока ценаЕкшън

Държава: Великобритания, САЩ
Година: 1998
Времетраене: 122 минути
Ронин
За продукцията

Режисьор Джон Франкенхаймър

В ролите: Робърт Де Ниро, Жан Рено, Наташа Макелхон, Шон Бийн, Майкъл Лонсдейл, Стелан Скарсгаард, Джонатан Прайс, Рон Пъркинс, Катарина Вит и др.

Бивш агент на ЦРУ и волнонаемни "колеги" от цял свят са по следите на важна пратка за руснаците и ирландците.


Във феодална Япония ронин е "опозорен" самурай - този, който не е неуспял да спаси своя господар от насилствена смърт. Ронините остават разделени и скитащи, ако не намерят начин да възвърнат честта си, като отмъстят за убийството на господаря, и завършват живота си с ритуално сепуко. Историята е жива до днес, не само в киното и телевизията, но и с ежегоден празник на 14 декември в Япония.

През ХХ век бившите шпиони от Студената война са в аналогична ситуация след падането на Желязната завеса. Загубили своите политически поръчители, те са наемници в опасни поръчки, независимо от посоката на картата и определяща е само цената, без да се брои животът им. Вместо в стара Япония действието се развива в съвременна Франция и агентите са ронини по свой начин - оръжейни експерти, стратези, ветерани с бойни умения в различна среда, без запазена територия в света, в услуга на всеки срещу най-високата цена.

Най-европейският американски екшън. Режисьорът Джон Франкенхаймър ще бъде запомнен с "Кандидатът от Манджурия" /1962/, "Гран при" /1966/, "Островът на доктор Моро" /1996/, "Френска връзка 2" /1975/, "Хазартни игри" /2000/ и най-вече с "Ронин" - екшън от висока класа, в който преследването е реално, каскадите са смъртоносни, инцидентите влизат във филма, героите са мъже с характер, монтажът е виртуозен, всяка сцена е кадър с действие, темпото е завладяващо, а сценарият идва от миналото и остава за бъдещето. Номинация "Сатурн" за най-добър трилър от Американската академия за фантастични и филми на ужасите /1999/;


За неповторимото преследване са унищожени 80 автомобила с участието на 300 каскадьори и състезателя от Формула 1 - Жан-Пиер Жарие. Актьорът Скип Садат настоява сам да шофира и Франкенхаймър не възразява, освен че: "Не искам да виждам никакви счупени фарове". На ледената пързалка е олимпийската и световна шампионка по фигурно пързаляне Катарина Вит.

Камерата на Робърт Фрейс и монтажът на Антъни Гибс гарантират динамиката на екрана. Музикалната тема е на Елия Смирал, изпълнена на американски дудук. Най-голямото участие е на Дейвид Мамет, който пренаписва оригиналната история на Джон Дейвид Зейк, като съсценарист под псевдонима Ричард Уайс.


В Париж се събира пъстра група наемници. Целта е откриването на сив метален куфар. Съдържанието е неизвестно. Въпросите са забранени. Никой не знае кой е поръчителят? Операцията се провежда бързо. Всеки е професионалист: Венсан е френски шпионин, който винаги открива търсеното - коли и екипировка. Спенс е кадър на британските въздушни сили - оръжеен експерт, за когото рискът е игра. Грегор е бивш агент на КГБ - виртуоз в компютрите и софтуера. Американецът Лари е винаги на разположение. Сам се появява последен - бивш агент на ЦРУ, който бързо респектира другите.

Официалният ръководител на групата е младата ирландка Дейдра, подчинена на Шимъс О'Рурк - скрит шеф с много неприятности "отгоре". След малък провал, вътрешен конфликт и сигнал за бързи действия, агентите минават през Ница и стигат до Арл - разделени и подозрителни един към друг. Има саботьор, печалбата е под въпрос, куфарът е друг, интересите се сменят, разкритията започват - изненадващи и смъртоносни.

Златна Романова

"Когато има някакво съмнение, значи няма съмнение".

"Това е първото, на което те учат."

"Кой те научи?"

"Не помня. И това е второто, на което те учат".

"Убивал ли си някого?"

"Раних нечий чувства веднъж."

"Безпокоиш се за спасяването на собствената си кожа?"

"Да, тя покрива тялото ми."

"Изплашен си?"

"Разбира се, нима мислиш, че не съм навит, защото съм щастлив?"

"Без въпроси. Без отговори. Такъв е нашият бизнес. Просто го приемаш и продължаваш. Може би, това е урок номер 3."

"Какво имаше в куфара?"

"Не помня."

"Урок номер 2."

"Или си част от проблема, или част от решението му, или просто част от пейзажа".

"Повечето от момчетата, които познавах, искаха само да оживеят достатъчно дълго, за да се приберат у дома и да отворят бар".

"След това бяха смазани от разочарованието".

"Освен това светът в тези дни е толкова несигурен."

"Точно така."

"Аз ще ти покажа колко е несигурен".

"47 Ронини. Знаеш ли за това?"

"47 самураи, чийто господар е предаден и убит от друг. Те стават ронини - самураи без господар, опозорени от нечие предателство. Три години се подготвят, представят се за крадци, наемници, дори луди - нещо, което нямах време да направя. И една нощ нанасят удара - преспиват в крепостта на предателя и го убиват."

"Хубаво. По моята част е".

"Има и още нещо. Всичките 47 ритуално се самоубиват - със сепуко в двора на крепостта."

"Виж, тази част не ми харесва".

"Сега картата не е територия."

"Бойният кодекс. Насладата от битката, разбираш ли това? Има нещо извън теб, което трябва да бъде съхранено. И когато тази нужда те напусне, когато вярата умре, какъв си ти? Човек без господар."

"Точно сега съм човек без заплата".

"Всеки е твой брат, докато не дойде сметката."

"Ронинът може да бъде нает от други господари. Те биха могли да се бият за себе си. Но винаги избират честта. Те избират мита."

"Грешен избор."

"Никога не влизам там, откъдето не знам как да изляза".

Номинация "Сатурн" за най-добър трилър от Американската академия за фантастични и филми на ужасите /1999/;

Номинация "Златна лента" за най-добър монтаж на звук и ефекти на Брейди Шварц от Американското сдружение на звукорежисьорите в киното /1999/;

Номинация за най-добра екшън-сцена на Робърт де Ниро и Наташа Макелхон от Наградите на MTV /1999/.

Награда за най-добър саундтрак на Елия Смирал от Холивудските награди за млади таланти в Лос Анджелис, Калифорния /1999/.