Руският консул

Последните години на турското робство в България. Изгонен от България, Найден Геров се завръща като Руски консул в Пловдив....

Държава: България
Година: 1981
Времетраене: 70 минути
Руският консул
За продукцията

2-сериен игрален филм

Сценарий: Кирил Василев

Режисьор: Нина Минкова

Оператор: Иван Варимезов

Музика: Александър Йосифов

В ролите: Георги Пенев, Виолета Донева, Владимир Смирнов, Добри Добрев, Константин Цанев, Иво Русев, Илия Раев, Ненчо Йовков, Кирил Попхристов, Тодор Генов, Калчо Калчев, Ярослав Прохазка, Йорданка Кузманова и др.

1 серия

Последните години на турското робство в България. Найден Геров, изгонен от България, се завръща като руски консул в Пловдив. Хората се стичат при него със скърбите си, канят го в различни градове.

Една нощ при него търси убежище Аница, жена на обущар от Ниш, отвлечена от Мехмед Чауш. Консулът се обръща за помощ към новия турски паша - Хаим. Той го съветва да не се меси в проблемите на поробените българи. Двамата с българския чорбаджия Михаил Гюмушгердан започват да кроят планове за изгонването на Найден Геров от града.

Когато той тръгва към Карлово, за да занесе пари на местното училище, на пътя го чака засада. Консулът успява да избегне опасността и да изпълни задачата си. В съюз с френския консул той принуждава Хаим паша да защити правата на българските търговци, тормозени от чорбаджи Михаил. Отчаян, пашата се отказва от борбата с Найден Геров и напуска града. В Цариград е назначен нов руски посланик - граф Игнатиев. Найден Геров се среща с него и получава поръчение да изготви доклад за икономическото положение в България.

2 серия

В Пловдив е назначен нов турски паша. Найден Геров се заема с подготовката на честването на 24 май. На тържеството, на което са поканени всички консули и пашата, той произнася вдъхновена патриотична реч. Чорбаджиите, начело с Михаил Гюмушгердан, настройват пашата срещу него. Когато двамата пътуват към Цариград, пашата заплашва Найден Геров, че ще донесе за връзките му с българските революционери. Граф Игнатиев възлага на консула да проучи възможностите за въстание в България и обещава руска помощ.

Мехмед Чауш се опитва да отвлече Аница от руското посолство, но е набит и изгонен. Левски е обесен, един от революционерите, укриван от Найден Геров, е заловен. Консулът изпраща семейството си в руското посолство. Заедно с другите посланици той протестира пред пашата против зверствата по време на потушаването на Априлското въстание. Срещу него е изпратено оплакване до турското правителство. Службата му като руски консул е приключила.