С какво ще се запомни 43-тото Народно събрание?

С какво ще се запомни 43-тото Народно събрание?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В последните дни от работата на този парламент решихме да поканим представителите на всички политически сили, които са в ръководството на Народното събрание, за да направим оценка на свършеното и да погледнем напред - към наситената с политически събития съдмица, а и към следващите месеци, в които очакваме отговор на въпроса какво управление иска страната ни. Важна част от нашата дискусия са и данните от специалните социологически допитвания на "Алфа Рисърч", направени за това издание на предаването ни. Основният въпрос, на който тази вечер тествахме обществените нагласи, е следният: Каква е оценката Ви за работата на 43. Народно събрание?

В студиото дискутирахме с Димитър Главчев, зам.-председател на НС от ГЕРБ, Ангел Найденов, зам.-председателят на „БСП лява България”, Алиосман Имамов, зам.-председател на НС от ДПС, Иван Иванов, зам.-председател на НС от РБ, Красимир Каракачанов, зам.-председател на НС от ПФ, лидер на ВМРО, Явор Хайтов, зам.-председател на НС от „БДЦ – Народен съюз”, Мариана Тодорова, зам.-председател на ПГ на АБВ, от днес и зам.-председател на партията, Явор Нотев, зам.-председател на НС от партия "Атака".

vlcsnap-2017-01-17-21h15m07s128Димитър Главчев сподели, че до съвсем скоро е смятал, че този парламент е можел да продължи съществуването си още два-три дни и със свое решение да вземе предвид волята на 2 млн. и половина българи, които изявиха на референдума волята си да бъде сменена избирателната система. Единствено заради това си струваше да се удължи работата на парламента.

vlcsnap-2017-01-17-21h16m19s96Според Ангел Найденов в някаква степен този парламент остава длъжник и в същото време трябва да се каже, че в рамките на два-три дни той има още какво да свърши. "Ако ме питате дали този парламент трябва да бъде с удължен живот - не. Всъщност оценката ни е категорична: слаб парламент, който няма да бъде запомнен с нищо значимо в парламентарната история на страната, освен с факта на втори недовършен мандат на управляващите от ГЕРБ и, разбира се, една странна коалиция, която беше изградена, в която водещото бяха материалните интереси."

vlcsnap-2017-01-17-21h17m03s19По думите на Иван Иванов като цяло хората са имали усещането, че този парламент може да продължи да работи. Ред обстоятелства обаче доведоха до това премиерът Борисов, хвърляйки оставка, направи така, че този парламент беше вече с изтекъл срок на годност. Цялата атмосфера в последно време в парламента беше на създаване на временни, в движение коалиции, приоритети. В крайна сметка виждаме, че 43. Народно събрание е пред приключване.

vlcsnap-2017-01-17-21h16m31s207Алиосман Имамов подчерта, че 43. парламент беше осъден на неефективност, защото от самото начало изграждането на парламента и на самата коалиция беше основано на чисто аритметично мнозинство, без да се вземат предвид дълбоките идеологически различия между отделните коалиционни партньори, което гарантираше рано или късно сериозни проблеми за този парламент.

vlcsnap-2017-01-17-21h17m26s252В България има Конституция, заяви Красимир Каракачанов, като поясни, че когато три поредни парламентарни групи не могат да съставят правителство, влиза във функция президентът, който назначава служебно правителство и назначава дата за избори. Според него е несериозно да се обсъжда удължаването на живота на парламента, за да се промени избирателната система. Той беше категоричен, че е невъзможно технически подобна промяна да се извърши за два-три дни.

vlcsnap-2017-01-17-21h18m08s151Основният недостатък и проблем на 43. НС е невъзможността да излъчи правителство, коментира Явор Хайтов. Нашето мнение е, че не може да сменяме изборно законодателство. Ние спазваме препоръките на Венецианската комисия, според които изборно законодателство не може да се променя 1 година преди изборите. На мнение сме, че ако президентът беше връчил третия мандат на Обединени патриоти, вероятността за съставяне на кабинет беше много по-голяма и можеше да се направи и промяната в Изборния кодекс.

vlcsnap-2017-01-17-21h19m46s98Явор Нотев каза на свой ред, че парламентът беше обречен от момента, в който правителството на Бойко Борисов подаде оставка - една необоснована, необмислена, в известна степен - безотговорна оставка, която не се вписва в хипотезите на Конституцията. Той посочи, че няма как да има доверие на хора, които искат да удължат живота на парламента, за да бъдат приети нови изборни правила, защото те са същите, които хвърлиха оставката.

vlcsnap-2017-01-17-21h18m59s156Много са причините, поради които парламентът е изчерпан като смисъл и партиите, които настояваха за удължаване на живота му и които искаха да вземат мандат, според мен просто опитваха да направят политически пи ар, да се покажат като национално отговорни, подчерта Мариана Тодорова. Ние смятаме, че парламентът е изчерпан, след като две от големите сили не пожелаха да вземат мандата и считаме, че само едни нови избори могат да конституират стабилно мнозинство, което да поеме отговорност за това, което се случва в страната.

Вижте цялата дискусия във видеото.