С лира и тръба

Борба с думи и дела"Нашата свобода от нас зависи". Георги РаковскиДокументален филм

Държава: България
Година: 1980
Времетраене: 52 минути
С лира и тръба
За продукцията

Сценарий: Мария Цонева

Режисьор: Ана Богатева

Оператор: Чавдар Тошев

Продуцент: БНТ, СТФ "Екран"

С биографични данни и отзиви на именити съвременници - Петко Славейков, Иван Богоров, Стефан Богориди, Неофит Бозвели, Панайот Хитов и Райко Жинзифов - е представен образът на Георги Стойков Раковски .

Роден във възрожденския Котел, Раковски е революционер, журналист и писател, радетел и идеолог на Национална идея за свободна България, създател на Първа българска легия, автор на първата революционна поема "Горски пътник" и на Позив към българския народ за всенародно въстание срещу робството и борба за свобода със собствени сили, а не с чужда помощ: "По-добре, братя, една сладка маломинутна за свобода смърт, а не дълговечен робски живот…Нека никой не чака от другите да го освободят. Нашата свобода от нас зависи".

Георги Раковски е автор на два плана за освобождение на България, с последствия. Историята пътува с архиви, произведения, факсимилета на ръкописи, статии от в. "Българска дневница" и "Дунавски лебед", "Будущност", с фотоси и кадри от родния му град Котел, от дейността му в Истанбул, Браила, Марсилия, Белград, Нови Сад, Букурещ...

Революционерът умира в Букурещ през 1861, през 1885 тленните му останки се пренесени в София, а през 1942 - в Котел, където още през 1933 е открит негов паметник. Създаденото и завещаното от Георги Раковски се пази в Историческия музей на града.

Георги Стойков Раковски| Видни личности, родени в Котел