С лице надолу

Двойната спирала: Бедността и корупцията създават престъпността

Държава: Франция, Белгия, България
Година: 2015
Времетраене: 105 минути
С лице надолу
За продукцията

Драма

Сценарий: Камен Калев, Емануел Коркол

Режисьор: Камен Калев

Оператор: Юлиан Атанасов

Музика: Раф Кьонен, Калоян Димитров

В ролите: Мелвил Пупо, Сехер Небиева, Лидия Колева, Сунай Сюлейман и др.

Продуценти: Елица Кацарска, Камен Калев, Жан Лабади, Джон Енгел

Продукция: Waterfrontfilm, Le Pacte, Left Field Ventures

България е на едно от първите места в Европа по трафик на хора . 70% от тях стават жертва на сексуална експлоатация. Изходът е с "Лице надолу".

Трети игрален филм на Камен Калев след "Източни пиеси" и "Островът". Темата е трафикът на хора. Главният герой има реален прототип - чужденец, укриващ се в ромско село до Шумен. Притиснат между мафията и полицията, той иска да разкаже своята история на "некорумпирани полицаи" и да се върне в нормалния живот. Случайност или божи промисъл, но с помощта на свещеник, режисьорът среща своя герой и влиза в сюжет от реалността. Лицата на престъпността са много, различни и свързани - жертви, трафиканти и полиция са в един канал за търговия с плът и изходът е само с..."лице надолу".

Филмът е игрален, но реално документира страница от зависимостите в криминалната мрежа. Екипът снима на автентични места в продължение на две години /2012-14/ и в действието преобладават натурсчици.

В главната роля е френският актьор Мелвил Пупо в непопулярно амплоа, а героинята не е професионална актриса - 16-годишната Сехер Небиева е открита в движение и избрана измежду 1200 кандидатки. Проектът е изцяло с чуждо финансиране - от Франция и Белгия. Българското миноритарно участие в бюджета става обект на съдебен иск след некоректност и така сюжетът се допълва с историята на създаването на самия филм.

Сами е французин, обвинен в контрабанда на фалшиви пари от България към Франция. За да избегне затвора, той става информатор на френската полиция и се внедрява в български канал за трафик на хора. Постепенно се сближава с Елка – малолетна проститутка от ромски произход. Обстоятелствата ги притискат и те са принудени да бягат заедно. Нейното спасение зависи от изкуплението на неговите грехове.

Камен Калев със "Златна роза" за „С лице надолу“ в "Денят започва с култура"

Награда за най-добра режисура на Камен Калев от Фестивала на българския игрален филм "Златна роза" във Варна /2015/