Съдбата като плъх

Бъдеще върху динамит...Къща край морето с "живот на заем"...Драма.

Държава: България, Македония
Година: 2001
Времетраене: 74 минути
Съдбата като плъх
За продукцията

Сценарий Константин Павлов

Режисьор Иван Павлов

Оператор Светла Ганева

Музика Божидар Петков

В ролите: Ивайло Христов, Христо Гърбов, Софи Дюез, Александър Дойнов, Иван Радоев, Валентин Танев, Светлана Янчева и др.

Продукция: АКТ ПИК,"ПЕГАЗ", НФЦ, БНТ, Министерството на Културата на Република Македония

....

"Сурова, иронична, парадоксална и нежна история за група млади хора в малък крайморски град. Начинът им на живот е суров, шегите им са прости, а сексът - груб. Разбирането им за човешкото достойнство, приятелство и задължения са примитивни. Духът на състрадание позволява да бъдат разбрани и простени дребните "невинни" убийства. Малко по малко става ясно, че този абсурден, безплоден живот е и нашият… "

"… За разлика от арсенала на екрана, "Съдбата като плъх" не е експлозив, а само съзерцателно отвращение - от уродливостта на света, живота, ценностите… И няма как да бъде, след като познаваме Иван Павлов като деликатен градски режисьор, прострял своето килимче между интелигентските размисли и артистично-хулиганската импровизация." /Геновева Димитрова, в. "Култура"/

Режисьорът за филма:

"Искаме да направим поетичен филм, който няма нищо общо с американския маниер на снимане и разкадровка. Всеки епизод е картина, плановете са едри, лицата са ярки и запомнящи се. Това, което се случва на екрана, може да бъде и в Сицилия, и в Бургас, и в Маями. Надявам се, че темите за приятелството, лъжата, предателството, любовта и изневярата все още са достатъчно космополитни." /Иван Павлов, в. "Стандарт"/


Втора покана за режисьора Иван Павлов в Палм Спрингс след предишния му филм "Всичко от нула"/1996/. "Съдбата като плъх" участва в Международния кинофестивал като българска кандидатура за "Оскар" в конкуренция на заглавия от 51 страни, между които филми на Йежи Кавалерович, Жан-Люк Годар, Глеб Панфилов, Нани Морети.

Краят на ХХ век, България. Някъде край морето живеят група млади хора и водят своя сив и парадоксален живот в грижи за насъщния, търсене на някаква любов, малко топлина и обикновени радости. При опит за взривяване на скален масив е убит човек. Виновникът - Антон е в затвора. След пет години нищо не се е променило - работниците, присъствали на трагедията, са отново заедно на същото място. Взривяват камъни за къщата на Жана, тяхна обща приятелка. За целта в дома на един от тях - Кирил, складират динамит. Връщането на Антон за малко внася раздвижване в ежедневието. Но над хората надвисва нова грижа - незаконните им къщи ще бъдат сринати, защото предстои разширение на пристанището. Работниците решават да го взривят, а по-късно поливат случката в дома на Кирил. Обгражда ги полиция, стрелят по къщата и взривяват събрания в мазето й динамит.


За Иван Павлов и "Съдбата като плъх" в "Енигматично отвращение" от Геновева Димитрова /в. Култура/


Награда за сценарий на Константин Павлов от МТФ "Златна ракла" в Пловдив /2001/;

Наградите на журито и филмовата критика от МФФ "Silver Plate" във Фигуейра да Фоз, Португалия /2002/

Наградата за режисура на Иван Павлов от МФФ "Златен витяз" в Русия /2002/;

Наградата за режисура в игралното кино, Награда за женска роля на Светлана Янчева и Награда за музика на Божидар Петков от Годишните награди на СБФД /2003/.

Официална селекция в Международен форум на новото кино в Берлин, Калкута и Бруклин /2002-2003/...