Сага за Форсайтови

Всяко семейство има своите възходи и падения, но малко имат толкова много и от двете както вечно воюващите Форсайтови, чийто пикантен живот вълнува три поколения. "Сага за Форсайтови"  - епична адаптация на едноименния роман на Джон Голсуърти....

Сага за Форсайтови
За продукцията

Всяко семейство има своите възходи и падения, но малко имат толкова много и от двете както вечно воюващите Форсайтови, чийто пикантен живот вълнува три поколения.

"Сага за Форсайтови"  - епична адаптация на едноименния роман на Джон Голсуърти. БиБиСи го екранизира за първи път през 1967г. в 26-серии  с участието на Ерик Портър и Сюзън Хемпшир.

Съвременната версия излиза през 2002г., пресъздавайки историята за ревност, невярност и очуждение на фона на социална промяна, крупна частна собственост и политически хаос. Класически образец в английската литература, "Сага за Форсайтови" рисува картина на живота във викториански Лондон с център на действието - процъфтяваща династия, в която модерната епоха бурно навлиза, докато фамилията се опитва да се защити от обществените вълнения заради своето богатство.

Самият автор Джон Голсуърти е представител на висшата класа, която пленява литературното му въображение, за да напише три тома от "Сагата" в периода 1906-1921. Впоследствие, до смъртта си през 1933г., добавя още шест кинги от "Хрониките на Форсайт".  Заблуждаващ е фокусът на историята, в която важен е не толкова моралът, колкото емоционалната потиснатост като социален белег за отиващата си викторианска епоха.

Романът е най-популярната кинга през 20-те. Въпреки че печелиНобеловата награда за литература през 1932г., Голсуърти рядко е цитиран сред великите британски романисти. Може би, защото надживява времето, когато романите за богатите са обсъждани като сериозни или защото улавя приближаващата промяна в Англия от средата на века, упорито отхвърляна от жилавите викторианци заради появата на едно по-малко ограничавано общество. Основните конфликти в сюжета се срещат на всяко икономическо ниво, което е една от заслугите на романа да не остарява, независимо от промените. Другата е отлично разказаната история....

10-сериен телевизионен филм.

Семейна драма.

Великобритания, 2002г., 72 мин.

По едноименния роман на Джон Голсуърти.

Режисьори: Кристофър Минол, Дейвид Мур, Анди Уилсън

В ролите: Деймиън Луис, Рупърт Грейвс,/ Джина Маккий, Корин Редгрейв, Йоан Гръфъд

Награда "ЕДИ" за най-добре монтирани епизоди от Американското общество на филмовите монтажисти /2003/

Награда от БАФТА за оригинална музика на Джефри Бъргън и номинация за сценография /2003-2004/;

Номинация за най-добър художник-сценограф на Ник Уилкинсън отКралското телевизионно общество /2002/

Голямата фамилия Форсайт води повече от охолен живот над средната класа в Англия от времето на кралица Виктория  и следващия крал Едуард. Фамилията следва два клона: "добрите" Форсайт, водени от благородния Джолион старши и "лошите" Форсайт, водени от свадливия адвокат Джеймс. Синовете им движат съдбата й - Соумс Форсайт и неговият братовчед Джолион младши. Соумс е адвокат - строг, безупречен и подреден. Любовта му към красивата Айрин и дъщеря му Фльор са единствената му слабост. Джолион е негова противоположност - свободомислещ артист, изоставил съпругата си, за да живее с гувернантката на дъщеря си. Техните съдби и тези на децата им се преплитат повече от 30 години,  носейки щастие за едни и страдание за други...

Голсуърти работи усилено, за да бъде сигурен, че нищо не може да се предвиди във Форсайтови....

Джолион младши тества семейната толерантност, изоставяйки сприхавата си съпруга, за да живеве с гувернантката на дъщеря си - Елен. Постъпката издълбава непоправима пукнатина в семейните отношения. Междувременно, непоклатимият син на Джеймс - Соумс е твърдо решен да се ожени и запази честта на фамилията чрез невинен брак с красивата, но бедна пианистка Айрин Херън. Съветвайки се със своята мащеха, Айрин приема да се омъжи. Ако нещата не потръгнат, Соумс  обещава да й върне свободата. След четиригодишен брак, тя не е щастлива, защото не го обича. Соумс се опитва да я спечели с неща, които вярва, че се харесват от всички жени  - дрехи, бижута...Той не може да й даде единственото, за което сърцето й жадува - свобода. Не минава много време, преди двамата да разделят спалните до нощта, в която пияният Сомус освобождава емоциите си по брутален и унизителен начин. Годините минават, Джолион младши открива истинското щастие като беден художник, щастливо отделен от влиянието на останалите Форсайт. Соумс е все по-нещастен с всичките си пари и власт, толкова, че наема младият разорен архитект Филип Босини за работа по новозакупеното провинциално имение в Робин Хил, където се надява да изолира съпругата си от изкушенията на градския живот. За съжаление, не предвижда, че Айрин ще се влюби в Босини....Връзката им скандализира семейството. Години по-късно Айрин е уведомена от чичото на Соумс - Джолион старши, че й оставя пари след смъртта си. Джолион младши е неин опекун. Соумс се влюбва в младата французойка Анет, за която иска да се ожени. Търси Айрин за развод, но му липсва законен мотив. Затова решава да я върне обратно и да си осигури наследник. Айрин бяга и намира утеха и защита при Джолион младши. Соумс е готов за процедура, след като ги заварва заедно и те признават, че са влюбени. Всеки сякаш е открил своето щастие, но дали Айрин е наистина свободна....

Форсайтови са като любовен полигон. Соумс обича Айрин, Айрин обича Босини и после - младия Джолион. Джолион младши обича бавачката Елен и по-късно - Айрин. Дъщеря му Джун обича Босини... А Джолион Форсайт старши, вероятно, е безумно влюбен в Айрин, за да направи завещанието, което ще изненада всички... 

"Ако се омъжа за теб, трява да ми обещаеш нещо. Ако бракът ни е неуспешен, ще ме освбоодиш."

"Последният път, когато видях изражение на твоето лице, беше на годините на Вал."

"Майко!"

"Месеци ни вадеше душата заради онова котенце. Какво беше? Шестгодишно? Ти го обличаше като кукла, хранеше го докато боледуваше и го задушаваше".

"Обичах го".

"Така си и мислех. Трябваше да те набия. Трябваше да те науча да не обичаш така. С цялото си сърце."

"Мамо..."

"Да, вината е моя. Прекалено си чувствителен. Винаги си бил".

"Изглежда, че се срещаме само на погребения".

"Твърде милостиво."

"Има нещо иронично, нали, че всички, които обичам, ИСТИНСКИ обичам, всички накрая си падат по нея. И винаги обичат Айрин повече."

"Да бях взел камшик".

"Какво искаш?"

"Тук съм, за да ти кажа, че ако не се закълнеш да се пазите чисти един от друг, аз ще се разведа с нея с всички последствия и падения за вас двамата. Ще се закълнеш ли? Ще стоиш ли далеч от нея"?

"Не".

"Името ти ще бъде опетнено"

"Така да бъде".

"А ти? Ще се закълнеш ли?"

"Не".

"Знаеш, че имам достатъчно свидетелства. Били сте видяни навсякъде. И това не е просто бягство. Наясно си какво имам предвид."

"Да".

"Моля те, върви си"

"Блудница. Това ти приляга, нали?"

"Да."

Ти имаш...."

"Да".

"Ти си дявол. А ти - прахосник на частна собственост, крадец на съпругата на братовчед си".

"Върви си".

"Ще си платиш за това"

"Ще бъда щастлив".

"Надявам се, че ще се отнесеш с него както с мен".

"Ти не знаеш нищо. Твоето приятелство с нея беше фалшиво."

"Да! Тя открадна любовта на живота ми, моето бъдеще. Би трябвало да я мразя, но алтернативата й беше ти. Не мога да я мразя. Само се чудя, защо не го е направила по-рано."

Златна Романова

Акценти