Саладин

Най-съвременният средновековен герой!26-сериен анимационен филм

Държава: Малайзия, Катар
Година: 2010
Времетраене: 25 минути
Саладин
За продукцията
Всички епизоди

Сценарист Чи Рен Чунг

Режисьор: Назих Хатем, Стив Бристоу

Най-съвременният средновековен герой! Древен воин в модерна анимация обединява вярващите от различни религии.

Сериалът е вдъхновен от историята на мюсюлманския воин и държавник от ХІІ век - Саладин Юсуф, управлявал Египет, Сирия, Месопотамия и Йемен, приветстван и уважаван за своите рицарски подвизи от последователите на всички религии.

Копродукция между Детския канал на телевизия Ал Джазира и Мултимейдийната държавна корпорация на Малайзия, работата по първия сезон на сериала започва през май 2004г. и трейлърът е представен за 10-годишния юбилей на Мултимедийния суперкоридор на Малайзия през април 2005. Първите 13-епизода се излъчват в ефир в края на 2009г. и отбелязват един от най-големите успехи в анимацията заедно с наградите: Награда за най-добра технология на Международния анимационен фестивал в Сеул /2007/; Награда "Едър план" за отлично триизмерно компютърно изображение /3D CGI/, специални визуални ефекти и анимация от най-големия Световен панаир на анимационното кино през последната седмица на Международния фестивал в Токио /2007/.

В интервю по време на телевизионния пазар МИПКОМ мениджърът на продукцията Мод Шарейн Джамалудин разказва за оригиналната идея, родена още през 2001г. Успехът на първия сезон обединява продуцентите /с равно участие/ за производството на нови 26 епизода още през ноември 2007. Реално продукцията започва през 2008г. с постоянни консултации между историци, учени, дизайнери и сценаристи. Причината е концепцията за средновековен герой в модерен стори-борд с последните 3D-технолгии. След труден предподготвителен период същинската работа отнема по един месец за епизод с допълнителен екип от 110 изпълнители в различни етапи. Правителството на Малайзия финансира 50 процента от целия бюджет. Разпространяван от Ал Джазира, сериалът е излъчен в 22 страни от Средния Изток.

Съмненията за негативни реакции относно мюсюлманския произход на героя подценяват ролята му - той не е просто боец, а спасител за всички в Йерусалим - мюсюлмани, християни и евреи, известен и признат и от Запад, и от Изток, преди и сега.

Новите 26 епизода представят младия 18-годишен Саладин на път да "превземе" света със своя най-добър приятел Тарик - в приключения с битки, романтика, смях и поуки за всички възрасти.

*Златна Романова