Нужните продукти:
1 кг гъби микс – кладница, бяла печурка и кралска печурка
½ ч. чаша зехтин
1 ч. чаша оцет
20 зърна черен пипер
8 зърна бахар
3-4 дафинови листа
1 ч.л. захар
Връзка магданоз
Връзка копър
1 глава чесън
Варено месо
Черен хляб
Начин на приготвяне:
Гъбите нарежете или накъсайте на едри парчета, но в никакъв случай не ги мийте предварително, ако имат пръст я почистете с чиста четка за боядисване.
Загрейте тиган със зехтин и леко ги обърнете, запържете.
Бъркайте ги внимателно, за да не се натрошат.
Направете маринатата като сложите оцета и захарта да врат 2-3 мин, заедно с подправките – бахар, дафинов лист, зърна черен пипер, добавете зехтина и солта, а накрая наситнените магданоз и копър.
В маринатата можете да добавите по желание кимион, карамфил и чесън.
Прецедете маринатата.
Гъбите както са запържени прехвърлете в буркан и ги залейте с врялата марината.
Можете да ги залеете направо в тигана и да оставите да поврат с маринатата. По желание запържете скилидки чесън в зехтин или масло и го добавете към салатата.
Салатата придобива съвършеност след един-два дни в хладилника.
Може да бъде добра гарнитура към сварено месо, полято с чеснов зехтин и масло, сервирани с черен хляб.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News