Съвременници: Съвременни чудеса

Каква е мисията на игуменията Валентина Друмева

Държава: България
Година: 2016
Времетраене: 28 минути
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Мариета Фидосиева
Режисьор: Димитър Шарков

Продуцент: БНТ2

Филм от документалната поредица "Съвременници" на БНТ2.

"Съвременни чудеса" разказва за игуменията Валентина Друмева от Калоферския девически манастир. Тя е сред онези съвременници, които без много шум около себе си се опитват да изпълняват духовната си мисия за просвещение на българите.

На картата на популярните манастири в България няма да намерите Калоферския девически манастир, но в него от 24 години има Неделно училище. Игумения Валентина се е заела с апостолската мисия да преподава вероучение. След дългите атеистични години интересът сред калоферци се оказва изненадващо голям, свидетелстват участници във филма. В най-силните години училището се посещава от над 200 деца годишно. Заради тях монахинята създава и Учебник по вероучение в четири части под заглавието "Жития на светиите за деца". Така манастирът си връща мястото на духовно средище в региона, каквото е било през вековете назад.

Магнетичната монахиня Валентина Друмева, въпреки напредналата си възраст, и днес продължава да въвежда в тайнството на Християнството много млади хора, сред които са и децата на нейните първи ученици. Самата тя няма богословско образование. Завършила е математика, но след едно случайно минаване през манастира, за да види своя позната, открива призванието си.

Зад манастирските стени монахиня Валентина се отдава и на сериозна изследователска дейност. Тя е автор на повече от 40 книги – документалистика, стихосбирки на религиозна тематика, учебници по вероучение. Изследовател е на преследването на свещеници по времето на тоталитарния режим преди 1989 година. Разкрила е съдбата на 468 божии служители, 92 от които са убити от режима. Всяка от тези истории е разтърсваща, но монахинята успява да ги разкаже правдиво и интересно, без да ги политизира.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад