Селянинът с колелото

Любовта ще бъде само кратко бягство от живота на село

Държава: България
Година: 1974
Времетраене: 102 минути
Селянинът с колелото
За продукцията

Драма

По повестта "Отдалечаване" на Георги Мишев

Сценарий: Георги Мишев
Режисьор: Людмил Кирков
Музика: Борис Карадимчев
В ролите: Георги Георгиев-Гец, Диана Челебиева, Георги Русев, Евстати Стратев, Златина Дончева, Мариана Челебиева, Георги Кишкилов, Светослав Пеев, Асен Георгиев и др.

Големият град сякаш поглъща живота на мъж с деликатна душа, привързан към селото и земята. Той търси спасение в любовта, но илюзията е победена от реалността...

Роден на село, Йордан работи и живее в близкия град заедно със семейството си. Само през почивните дни има възможност да се връща в родното си място. Всеки път пътува с колело дотам, наблюдава заобикалящата го природа и изпитва носталгия.

Под наем в къщата на Йордан е настанена аптекарката Маглена - младо момиче, на което много се харесва селцето и спокойния живот там. Йордан се сприятелява с нея, а по-късно се влюбва.

За да бъде по-близо до Маглена, Йордан се опитва да убеди колегите си да прехвърлят част от работата си на село, но всички вече са свикнали с живота в града и отказват. Носталгията му е неразбираема за останалите.

Романтичната връзка има различно значение за двамата. За младата жена това е едно кратко увлечение. За Йордан е емоционално изпитание с раздвоение, но все пак се връща в познатото ежедневие ...

Наградата за най-добър актьор на Георги Георгиев-Гец от Международния кинофестивал в Москва /1975/

Акценти