Шанхай

В свят, изграден от тайни, разкриването дори на една е фатално...Историческа драма

Държава: САЩ, Китай
Година: 2010
Времетраене: 105 минути
Шанхай
За продукцията

Режисьор: Микаел Халстрьом

В ролите: Джон Кюсак, Гун Ли, Чоу Юн-Фат, Джефри Дийн Морган, Ринко Кикучи и др.

Подкрепен от международен актьорски състав, "Шанхай" е за удара, с който Западът среща Изтока.

Четири месеца преди нападението над Пърл Харбър американец се връща в окупиран от японците Шанхай заради смъртта на свой приятел. Докато разследва мистерията, се влюбва и попада на тайни, укривани от собственото му правителство.

Шведският режисьор Микаел Хафстрьом снима модерен филм "ноар" с престрелки, шпионаж и двойно пресичащи се връзки. Градът на проливните дъждове не е само място на война и политика, а сцена на съдби, повлияни от събитията. Няколко месеца преди бомбардировките над Пърл Харбър четирима герои са свързани в опасна история за правителствени тайни и невъзможна любов.

с 50 млн. долара бюджет и планирани снимки в Китай през 2008г., седмици преди началото им властите отказват разрешение със загуби от 3 млн. долара за построените вече декори. Продуцентите променят сцената на действие, като пренасят старата колониална архитектура от Шанхай в Лондон и Тайланд.

Проектът на родения в Шанхай продуцент - Майк Медавой впоследствие е споделен с Харви Уейнщайн, още докато е в "Мирамакс". Реализацията на филма отнема 8 години. Занитересован е Джони Деп, а Джон Кюсак директно лобира за ролята си.

Втората световна война през декември 1941 година. Агент от военноморското разузнаване на САЩ, Пол Соумс е изпратен в Шанхай да разследва смъртта на своя предшественик Конър.

Под прикритието на журналист, сипмпатизиращ на нацистка Германия, Соумс се опитва да разбере с какво се е занимавал колегата му, като влезе в кръга от негови познати. На приема в немското посолство Соумс се запознава с капитан Танака от Японското разузнаване и китайския бизнесмен Антъни Лин-Тин, чиято съпруга има и друга роля освен семейната.

Докато бяга от полезрението на Танака, за да търси липсващата и пристрастена към опиума приятелка на Конър, Пол почти стига до дъното на конспирация и план за нападение, в които участват американското правителство и някой, който би го убил, ако проникне по-дълбоко....

Златна Романова

Акценти