Как ще се променят изборните правила?

Как ще се променят изборните правила?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ще отговорят ли на очакванията на избирателите идеите за промени в гласуването, които предлагат депутатите. Темата коментирахме с народни представители от най-активните по този въпрос политически сили, часове след като Правната комисия в парламента разгледа внесените до днес законопроекти. Те бяха два - на ГЕРБ, където основен акцент е изборите да станат мажоритарни в два тура с абсолютно мнозинство, и на ДПС - с акцент върху възможността да има агитация на различен от българския език с превод на български, както и премахване на задължителното гласуване. Предложенията на ГЕРБ бяха приети в комисията. Идеите за промени на ДПС - не. От левицата казаха, че също готвят предложение за промени като предстои те да бъдат внесени, а в четвъртък текстовете ще влязат в пленарната зала.

"Алфа Рисърч" тества обществените нагласи тази вечер с въпроса очаквате ли сегашното Народно събрание да приеме промени, които ще подобрят изборния процес? Как участвалите в допитването гледат на различните промени в изборните правила - данните можете да видите във видеото.

Гости в студиото на "Референдум" тази вечер бяха:

Данаил Кирилов, депутат от ГЕРБ, председател на Комисията по правни въпроси в НС, Крум Зарков, зам.-председател на ПГ на БСП за България, член на Правната комисия, Юлиан Ангелов, депутат, секретар на ПГ на Обединените патриоти, Хамид Хамид, зам.-председател на ПГ на ДПС и зам.-председател на Правната комисия в Парламента.

Данаил Кирилов заяви, че проектът за промени в Изборния кодекс предвижда въвеждането на мажоритарна система за избор на народни представители. Предлагат разделяне на страната на 240 едномандатни избирателни района. ГЕРБ смятат, че районирането може да се извърши от орган, който е максимално отдалечен и обективен спрямо участниците в политическия процес. Според тях това може да бъде президентът на републиката. Президентът и неговата администрация биха могли да използват целия държавен ресурс, за да преодолеят всички възможни рискове и изкривявания, както и твърдения, че районирането обслужва един или друг участник.

Крум Зарков посочи, че БСП има свой законопроект, който е решила да не внесе сега, тъй като дебатът е достатъчно сложен и важен. Поета е инициатива да се внесе законопроект "и ние най-после трябва да започнем да го обсъждаме, защото решения бяха взети, гласувания бяха проведени, без да се разясни ясно какви са залозите и какви са рисковете от въвеждането на една мажоритарна изборна система с два тура. Такава система крие риск от концентриране на политическа власт в един-два-най-много три политически субекта, от нискап представителност на следващия парламент, избран по тази система и възможност за още по-голяма корпоративна и купена намеса във вота."

Юлиан Ангелов подчерта, че аргументите да не подкрепят и двата законопректа са много. Най-важният е, че голяма част от хората не желаят мажоритарна система. Друг аргумент е, че ако една партия в момента е на мода, тя може да завземе почти всички места в парламента и в страната да има еднопартиен модел.

Хамид Хамид обясни защо ДПС няма да подкрепи мажоритарната система. Той каза, че първоначално парламентарната група на Движението, изразявайки лична подкрепа, е гласувала в подкрепа на мажоритарната система. След това обаче на заседание на ПГ, на което е присъствала почти цялата парламентарна група, след много тежък дебат и след изслушването на всички мнения

е проведено гласуване, на което 11 човека са обявили подкрепата си за мажоритарната система, а 12 са били "против". Така се стига до решението Движението за права и свободи да не подкрепи тази система.