Ще се стигне ли до трус в управленската коалиция?

Ще се стигне ли до трус в управленската коалиция?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За скандалите в "Обединени патриоти", протестите и политическите реакции. Ще се стигне ли до трус в управленската коалиция? Дискусия с политолозите Първан Симеонов, Любомир Стефанов и Страхил Делийски, анализаторите Иван Стамболов-Сула и Георги Харизанов и журналиста Мира Баджева. Правим анализ и коментар на събитията след искането за оставка на вицепремиера Симеонов. Ще останат ли обединени Обединените патриоти и как тази ситуация ще се отрази на кабинета? Ще спадне ли напрежението заради репликите към протестиращите майки?

На живо ще проверим как отговарят хората на въпроса на Алфа рисърч:

Скандалите в Обединените патриоти ще доведат ли до трус в управляващата коалиция?

Ще видим и коментираме също резултатите и още данни от допитвания на Алфа рисърч, направени специално за предаването.

Ето мненията на нашите гости в студиото:

Първан Симеонов - политолог, изп. директор на "Галъп интернешънъл" не е изненадан от отказа на Валери Симеонов да подаде оставка. "Личеше, че той готви стратегия за контранастъпление. На базата на тази стратегия за контранастъпление беше трудно да се очаква да подаде оставка." Що се отнася до другия лидер в коалицията "Обединени патриоти" Волен Сидеров, то той се опитва да си вдигне цената вътре в нея, тъй като знае, че тя е много по-успешен вариант за участие в евроизборите, отколкото една коалиция с Бареков.

Георги Харизанов - коментатор, наблюдател от Института за дясна политика смята, че следобедната пресконференция на Валери Симеонов е дала някаква форма на извинение, но несръчно поднесена. Що се отнася до отражението на скандала върху взаимоотношенията в малката коалиция, коментаторът не изключва в контекста на наближаващите евроизбори сценарий, при който вместо Валери Симеонов от нея да излезе Волен Сидеров. Сидеров, по мнението на анализатора, е доказал, че умее да създаде скандал и да го използва, за да повиши цената си на политическия терен.

Мира Баджева - журналист и издател се е надявала да чуе извинение от Валери Симеонов, каквото е нямало. Журналистката повдигна въпроса за отговорността на премиера и подчерта, че всички сега очакват неговото решение. "Той кара влака, той определя кабинета и хората в него на основните позиции. Той може да реши въпроса и ако не го реши в посоката, в която аз мисля, че е редно - т.е. да бъде отстранен вицепремиерът Симеонов, това ще му струва скъпо."Иван Стамболов-Сула - публицист и анализатор е на мнение, че и в този случай нещата не изглеждат каквито са, и не са, каквито изглеждат. Това е довело до обтягане на настроенията. Има много въпроси, които изискват противоречиви отговори. Прав ли е Валери Симеонов за това, което каза? Дължи ли оставка за това? Има ли основание за протест? Всички тези обществени дебати накараха хората да се мразят вместо в душите им да остане доброта като на съвместно живеещи, интелигентни същества, смята Стамболов. Той обяви, че от утре всяка година на 24 октомври ще бъде отслужван молебен за децата с увреждания. Утрешният молебен ще бъде от 9 часа в храма "Покров Богородичен" на Руски паметник.

Страхил Делийски - политолог, преподавател по политически комуникации в Софийския университет е убеден, че характерната за Валери Симеонов стилистика няма да спре. Тя, според политолога, е функция на специфична политическа култура, доминирана от осъзнат антилиберализъм - настройване на едни групи срещу други. "Ние като общество имаме вина за това, защото допуснахме да се минат всякакви допустими норми на публично поведение." По мнението на политолога за обществото е ясно, че свръхзадачата на кабинета продължава да бъде неговото оставане независимо на каква цена. Много е вероятно да се стигне до различни форми на протест срещу правителството.

Любомир Стефанов - политолог, преподавател в НБУ нарече ситуацията фарс. "Господинов Симеонов в типичен стил показа кое според него е нормалното политическо поведение: говори на българските граждани от последна инстанция сякаш от него зависи добруването им... Може да казва кой болен, кой здрав, кой може да бъде и има право да бъде каквото и да е... нарушавайки основни постулати, които ги пише в конституцията, в която той се е клел, когато е станал държавен служител." Оттам нататък, по думите му, замесените лица трябва да се смирят и да потърсят комуникация и разбирателство. "Гражданите не трябва да позволяват да бъдат третирани като нещо друго освен като граждани, когато имат претенции към публичните си управници." Не само коалицията, управлението, но и политическата култура трябва да бъде преосмислена, убеден е политологът.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад