Шерлок 3

"Можеш да вярваш в каквото поискаш, стига да не е... истина"Телевизионен сериен филм

Държава: Великобритания
Година: 2012
Времетраене: 90 минути
За продукцията
Всички епизоди

Сценарий: Марк Гатис, Стивън Мофат

Режисьор Джеръми Лавъринг

В ролите: Бенедикт Къмбърбач, Мартийн Фрийман, Рупърт Грейвс, Марк Гатис


Шерлок не може да изчезне. Има някой, който изобщо не вярва, че е мъртъв. След две години доктор Уотсън за първи път може да се окаже прав, с цената на "Внимавай какво си пожелаваш". Холмс не може да умре, преди да изпълни последното си обещание и да произнесе първата си реч.

Най-добрата модерна екранизация на британска класика продължава в "ШЕРЛОК 3" с три нови истории от Тибет, Индия и Германия.

Трети сезон на "ШЕРЛОК" започва с "Празната катафалка", най-голямото изпитание предстои в "Знакът на тримата" преди срещата с "Кралят на отвличанията".


Сценаристите СТИВЪН МОФАТ и МАРК ГАТИС с "Въпроси и Отговори":

Въпрос: Имате ли любим епизод, кой е той и защо?

Стивън Мофат: "Аз категорично избирам "Скандал в Белгрейвия". Харесвам "Знакът на тримата", защото е силен и различен. Мисля, че финалът на "Голямата игра" и "Водопадът Райхенбах" са недостижими".Въпрос: Ако можехте да бъдете Джон Уотсън или Шерлок Холмс, кого бихте предпочели?

Марк Гатис: "Ние всички реално сме Джон Уотсън, нали? Така че, би трябвало да изберем Шерлок. Свръхестествено е да живееш с такъв мощен мозък. Няма да се учудваш на нищо. Ще виждаш целия свят по толкова различен начин. Има един случай в книгата на Оливър Сакс "Мъжът, който обърка жена си с една шапка", където един мъж, в резултат на мозъчно увреждане, може да усеща мирзмите като куче. Удивително. За няколко месеца той живее само в обонятелен свят. Когато оздравява, тъгува за този кучешки живот. Да бъдеш Шерлок би било нещо подобно."

Стивън Мофат: "Аз бих искал да прекарам една седмица като Шерлок Холмс, за да видя какво е. След това бих се върнал в убежището на моя "малък" мозък - постоянните интуиции са ИЗТОЩАВАЩИ!"

Въпрос: Има ли нещо, което ви накара да плачете, докато пишехте Сезон 3?

Стивън Мофат: "Направих много за "Най-добрата реч". Единственото, което ме накара да плача, докато я пишех, е мястото, където Шерлок изглежда посредствен и отхвърлен. Плаках като голям човек, което си е като нормалния плач, само дето тече повече от носа и трябва да се преструваш, че си ударил пръста си."

Въпрос: Как балансирате вашите брилянтни идеи с оригинала на Конан Дойл?

Марк Гатис: "Ние винаги сме адаптирали "приложно" както във филмите на Базил Ратбоун. Понякога просто хващаме някоя идея или образ от историите, друт път пък рамката си остава същата. Интересно е прелитането с нови идеи и герои, но така че да носят духа от оригинала".

Стивън Мофат: "Всичко започва с Конан Дойл и ние винаги се връщаме към него, когато се изгубим. Реално, ползваме неговите идеи и пробваме как ще проработят. Понякога резултатите са изненадващи".

Въпрос: Мислите ли, че Артър Конан Дойл, ако беше жив, би гледал "Шерлок"?

Марк Гатис: "Бихме искали да го хареса. Той е бил известен поклонник на своето творение и ние се стремим от самото начало да бъдем максимално верни на духа на Шерлок Холмс. Преди всичко се надяваме да разпознае дозата забавление, която сме създали. Зависи от дозата Спиритуализъм. Разбира се, той би могъл да гледа, седнал в ъгъла със своята лула, докато търси епизодите на "Червеното копче".

Стивън Мофат: "Вероятно. Нямам представа, какво Конан Дойл би помислил, но обновяването не би го отегчило, най-малкото - би го изненадало. Всеки филм за Шерлок Холмс, сниман дори през живота му, а такива е имало много, е бил осъвременяван, дори успешните серии на Столс, които писателят одобрява. Въпреки че, би могъл да има известно възражение към това модернизиране или може би, греша. Мисля, че този отговор е като зов за помощ, така че се предавам".

"ШЕРЛОК 4" е на екран от началото на 2017, очаква се и "ШЕРЛОК 5"!

Златна Романова

Официален сайт