Шест жени

Забравените имена от Обречения градДокументален филм

Държава: България
Година: 2005
Времетраене: 46 минути
Шест жени
За продукцията

Сценарий: Детелина Каменова, Веселина Антонова

Режисьор Владимир Кондов

Оператор Никола Тодоров

Продуцент - БНТ 2 Русе


Цонка, Дора, Вяра, Албена, Стефка и Евгения са жените, които организират протестите срещу обгазяването на Русе и създават предпоставката за учредяването на "Екогласност" в София и Русенския комитет. Имената им са почти забравени, нямат политическа кариера, но дават първия сигнал и успяват да сплотят обществото и да притиснат властта за решение.


80-те години на ХХ век. В продължение на 8 години Русе е обгазяван с хлор и хлорни съединения от Химическия комбинат в Гюргево, Румъния. Тогавашните партийни и държавни ръководители си затварят очите пред екологичния геноцид над един от най-красивите градове на България. Протестите на русенци стават прецедент в историята на България след 1944г. Стефка Монова, Евгения Желева, Цонка Букурова, Албена Велкова, Дора Бобева и Вяра Георгиева организират протестите срещу замърсяването на въздуха в Русе, за да запазят здравето и живота на децата си. Във филма шестте жени споделят спомените си от миналото - за опасността, страха и всеобщото движение.

Кадри от протестиращи хора с маски и плакати се пресичат от интервюта с Иван Винков - бивш секретар на ОК на БКП, с д-р Николина Петрова - акушер-гинеколог и с официален представител на на Химическия завод в Гюргево. Звучат кореспонденциите на Любен Антонов от БТ и Пламен Атанасов от БТА. Показано е сигналното писмо до ЦК за обгазяването на Русе. Архивът илюстрира срещата между Тодор Живков и Николае Чаушеску на Дунав мост, както и фигурата на Гриша Филипов от трибуната. Ситуацията коментира и румънският журналист журналист Йон Гаги. Докато облакът над Русе се сгъстява и протестите продължават, съпътствани от екоизложба и реакции на лекари, граждани и общественици, се учредява Комитетът за защита на Русе с председател Георги Мишев. Писателят коментира историята от дистанцията на времето и признава, че именно тези шест жени поставят началото на цялото движение в защита на Русе.

Акценти