Време за приготвяне: 60 мин.
Нужните продукти:
500 г шкембе
30 г масло
1 телешка опашка
½ глава пащърнак
1 картоф
1 стрък праз
5-6 цели скилиди чесън
50 мл. сметана
100-200 мл. прясно мляко
Пушен червен пипер
Чесън на прах
Сол и черен пипер
За добавката:
Джинджифил
Сухи люти чушки
чесън
зехтин
оцет
захар
Начин на приготвяне:
Сварете опашките в тенджера под налягане.
Оставете бульона да изстине и го обезмаслете.
Опашките обезкостете и разнищете свареното месо.
В бульона сложете нарязани картофи, пащърнак, праз, цели скилиди чесън.
Оставете да се сварят и пасирайте.
Сварете шкембето и го нарежете.
Запържете го в тиган с масло, сух чесън, черен пипер и сол.
Поръсете с пушен червен пипер и добавете месата от опашката. Нека се запържат заедно още малко, махнете от огъня и оставете настрана.
Смесете в купа сметана и прясно мляко. Към сместа добавете лека полека от пасираната супа и след това изсипете в тенджерата със супата. Разбъркайте, подправете със сол на вкус.
За да направите добавката: изсипете оцета в тигна и го оставете да поври. Добавете към него малко захар и добавете вътре наситнен чесън, джинджифил и люти чушки, капнете и малко зехтин и оставете цялата добавка да се задуши.
Сервирайте като сложите от супата в чиния, отгоре запърженото шкембе с месо от телешка опашка и по желание от добавката с оцет.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News