Школата на Почетния легион в Сен Дени

Последното място за френските монарсиДокументален филм

Държава: Франция
Година: 2011
Времетраене: 30 минути
Школата на Почетния легион в Сен Дени
За продукцията

Режисьор Женевиев Водран

От смърт през война към образование - с музика и цветя

La Maison d'education de Saint Denis

До края на ХІХ век Сен Дени е най-голямата почетна гробница на Франция - за 43 крале, 32 кралици и 10 кралски служители. Базиликата е построена върху гроба и в памет на Архиепископа на Париж - Сени Дени , през 250 г.сл. Хр. Във вековете се разраства комплекс - с нови крила, двор и допълнителни сгради с различно предназначение взависимост от времето - манастир, оръжейница, военна болница, цветен пазар, школа.

La Maison d'education de Saint Denis

Базиликата е била дом и на бенедиктински, и на францискански монаси. Сградата е произведение на готическата архитектура с участието на различни архитекти по периоди. Национализирана е през 1795 по време на Френската революция, когато служи за болница. Призната е за Катедрала през 1966 и Музей на "погребалното" изкуство с богата колекция от ХІІ до ХVІ век.

Школата

На 15 декември 1805 Наполеон подписва Декрет за основаване на Първата школа на Почетния легион в Сен Дени , през 1809 подписва Декрет и за Втората. Първият курс започва през 1812. Средновековните сгради са трансфомирани в Девическо училище, което продължава и до днес за 400 ученички, чийто бащи и дядовци са кавалери на Ордена на Почетния легион или на Ордена за национални заслуги към Франция.

La Maison d'education de Saint Denis

Музикалният павилион е открит през 1895. През 1927 сградите и паркът са включени във Фонда за културно историческо наследство на Франция.

През 1980 е построена нова гимназия, открита официално от президента Франсоа Митеран през 1985.

La Maison d'education de Saint Denis

От 1990 до днес в Сен Дени постоянно се провеждат реставрационни дейности, а същи и ново модерно строителство. Най-новата образователна сграда е открита през 2016.

*Златна Романова

La Maison d'education de Saint Denis