Шоколадова Павлова със страчатела маскарпоне и ягоди - Бързо, лесно, вкусно - 22 май 2014
Предаване: Бързо, лесно, вкусно, 22.05.2014
Съставки за 4 индивидуални порции:
За целувката:
4 белтъка
200 г захар
1 с.л. какао
1 с.л. царевично нишесте
50 г натрошен черен шоколад
За крема:
250 г маскарпоне
250 г животинска сметана
50 г натрошен черен шоколад
2 с.л. пудра захар или на вкус
250 г пресни ягоди или череши
Балсамова редукция
Разтопен черен шоколад за сервирането
Начин на приготвяне:
За да приготвите сочната целувчена основа, разделете белтъците от жълтъците. Белтъците разбиваме на сняг с миксера докато се образуват меки връхчета. Започнете бавно да прибавяте захарта лъжица по лъжица, като разбърквате много добре след всяко прибавяне (това е тайната за сочната консистенция на целувката отвътре и хрупкавата коричка отвън, нишестето също помага, но ако захарта не се прибави малко по малко, няма да получим добра конструкция на белтъка, нужният блясък и твърдина).
След това добавете останалите съставки – какото, нишестето и начупения шоколад. Разбъркайте до пълното им хомогенизиране, без да прекалявате, за да не спаднат белтъците. Разпределете сместа на 4 или 5 върху застлана с хартия за печене тава и оформете гнезда.
Печете на 140 градуса за около 30 мин. След това изгасете фурната, отворете я и оставете целувките да изстинат в нея за още половин час.
През това време пригответе крема като избиете сметаната с миксер. В купа сложете маскарпонето и пудрата захар – разбъркайте с тел, прибавете избитата сметана и разбъркайте внимателно на ръка. Прибавете и натрошения шоколад. Отново леко разбъркайте и разпределете крема върху вече изстиналите целувчени гнезда.
Сервирайте с нарязани пресни ягоди, полейте с разтопен на водна баня шоколад и малко балсамова редукция.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News