Шпиони във Варшава

Една година със знаците на приближаващата Втора световна война. Какво пак пропуснаха "силите" в Европа?Телевизионен сериен филм

Държава: Великобритания, Франция, Полша, САЩ
Година: 2013
Времетраене: 46 минути
За продукцията

Режисьор Коки Гедройч

В ролите: Дейвид Тенант, Джанет Монтгомъри, Марчин Дорочински и др.


"Шпиони във Варшава" е екранизация по едноименен роман на Алън Фърст. Роден в Ню Йорк, писателят се явява "американският Джон льо Каре" и е влюбен в Париж. Пише "исторически шпионски романи" в цикъла "Войници на нощта", от който е и "Шпиони във Варшава". Първият е от 1988г, общо са 12 и са особено популярни в Източна Европа. Любимата територия на автора е Франция, а Париж определя като "сърцето на цивилизацията". В тази география са и последните му творби / 2016-17/ - "Герой на Франция", "Полунощ в Европа", "Мисия в Париж . Освен наградата "Хамет" в криминалния жанр Алън Фърст печели и Почетната награда "Пеги В. Елмърих" на Библиотечния фонд "Тулса" за популярност и принос сред читателите.

Минисерията "Шпиони във Варшава" е копродукция на полската продуцентска компания "Епъл", американската "Фреш пикчърс", Първи канал на Полската обществена телевизия и АРТЕ, с разпространение от БиБиси 4 и БиБиСи Америка.

В романа за шпионаж, интриги и любов най-достоверен е периодът: една година - от октомври 1937 до май 1938 - със знаците на приближаващата Втора световна война на територията на Полша, Париж, Лондон и Берлин. Фабулата събира полски търговци, германски индустриалци, офицери от СС, болшевики, еврейски бежанци и френски политици пред погледа на дипломат-шпионин във Варшава.

Полковник Жан-Франсоа Мерсие е военно аташе във Френското посолство във Варшава - вдовец и ранен герой от Първата световна война, войник в полски полк от 1920 срещу Червената армия. Той е красив, самотен и неразбран... навреме или нарочно. Наблюдава отблизо подготовката на Германия за втора война в Европа. Границата се приближава и както отбелязва шофьорът му: "Човек може да стане от леглото си в Полша, да прекоси кухнята и да се озове в Германия".

Във Варшава Мерсие поддържа малка мрежа от информатори и агенти, а официалният му пост изисква вечерно облекло и посещения на банкети. Отегчен от социалната леност и светската суета, агентът е заинтригуван от Ана Скарбек - красива адвокатка с мисия в "Обществото на народите" /предшественик на ООН/, свързана с Максим Мостов - руски политически емигрант, журналист и неудачник.


Войната изглежда неизбежна и полковник Мерсие се опитва да го докаже - вътре в Посолството и обратно в Париж, където управляващите в кабинета от Втората република игнорират неговите доклади. Единственият му съюзник е Генерал Бовилиер, който споделя недоверието му в отбранителната стратегия на Петен и разсейва страховете му между порции стриди и кисело зеле в измисления парижки ресторант, където обикновено се разиграват сюжетите в романите на Алън Фърст.

В коктейла от шпионаж и романс са разбъркани политически симптоми и лични чувства: колко сляпа е била Европа пред надигащия се фашизъм с Хитлер и какво остава за един самотен и неразбран агент от разузнаването след всички събрани данни за война, която ще започне от Полша - може би... любовта.

*NB/ След падането на Берлинската стена изплуват толкова шпиони в романи и в култ, че създават "велико артистично движение" на героите без почести и национални награди.

Златна Романова

"Шпиони във Варшава" в страница на BBC Four