Ще промените ли начина си на живот след атентатите в Европа?

Ще промените ли начина си на живот след атентатите в Европа?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тази вечер предаването "Референдум" е посветено на днешните кървави атентати в белгийската столица.

Ще промените ли начина си на живот след атентатите в Европа? Това е въпросът на Алфа Рисърч.

Ще чуем и още данни от ексклузивни допитвания по темата.

За дискусията тази вечер в студиото са: Бойко Ноев – бивш военен министър и експерт по национална сигурност, проф. Бойко Ганчевски - криминален психолог,  доктор на психологическите науки,  Стояна Георгиева – гл. редактор на информационна агенция „Медиапул”, Нено Димов – председател на Института за дясна политика, Антоний Гълъбов – политолог, Първан Симеонов – политолог, Арман Бабикян – експерт по политически PR.

vlcsnap-2016-03-22-21h29m10s803Бойко Ноев подчерта, че въпросите които си задаваме днес, са обичайни в такава ситуация. "Очевидно нашите общества бавно се учат и не искат да приемат, че животът се променя. Не е въпрос на избор дали ще променим начина си на живот... Онези общества, които не промянят начина си живот, тепърва ще имат проблеми и ще дават жертви", каза той и даде пример с американците, които промениха радикално своя начин на живот след атентатите през 2001 година. Същото се отнася и за англичаните, и за испанците, и за французите в различна степен. Експертът по национална сигурност се надява, че България няма да е сред държавите, които не предприемат мерки.

vlcsnap-2016-03-22-21h31m39s360Проф. Бойко Ганчевски е криминален психолог, доктор на психологическите науки и дългогодишен директор на Института по психология в МВР, където сега се провеждат курсове за реакция при терористични атаки. Според него обикновено след такива атентати, които са насочени да всяват ужас сред населението, да създават чувство на обреченост, на безпомощност, следва едно затишие. Можем да очакваме затишие заради това, че терористите смятат за постигнати целите си като удариха сърцето на Европа, но и затова, че службите започват да се активизират, да взаимодействат: има наситеност на информацията от различни разузнавателни и контраразузнавателни служби и съответни проверки. Ганчевски не очаква в следващите дни подобен атентат. Експертът по сигурността изтъкна един любопитен факт от инструкциите на Ал Кайда, в които България е определена като "свещена земя и на нея не трябва да се посяга".

vlcsnap-2016-03-22-21h31m25s944Стояна Георгиева припомни, че Белгия е носител на печален рекорд: най-много млади хора от нея са заминали в Сирия да се бият на страната на Ислямска държава, след което са се върнали. В много други европейски държави има хора родени там и сме свидетели на друго явление. Вътрешният министър на Белгия вчера предупреди, че след залавянето на организатора на парижките атентати Салах Абдеслам, "разбиването на една терористична клетка може да тласне други към действие". И това се случи още днес.  Георгиева припомни събития от последните дни и месеци, свързани с тероризъм и антитероризъм, които би трябвало да са предвестник на очаквани терористични актове, а оттам и на сериозни мерки на белгийските власти за предотвратяването им. По думите на журналистката за всички беше ясно, че тази страна е развъдник на радикален ислямизъм. Проблемът е защо властите в Белгия не могат да се справят с това. Какви са причините? Георгиева цитира британски издания, които констатират , че причините са сериозни, като се започне от корупцията в обществения сектор, фрагментацията на политическите сили, толерантнсот към престъпността, очевидна липсва на добро разузнаване, което трябвар да зависи от добрата връзка с местните общности.

vlcsnap-2016-03-22-21h28m44s930По отношение на общите мерки, за коита европейците говорят, но не ги постигат, Нено Димов беше категоричен, че няма как да се правят общи усилия срещу терора, защото Европа не е единна. Според него сега "берем плодове на една политика, която започна в средата на миналия век". Причината е "тази толерантност, която социалистическите правителства в Европа проявяваха при всеки свой мандат към различни видове малцинства". "Едно от тези малцинства, които придобиваха особен статут,  беше именно ислямското малцинство в Европа" и то вече се възпроизведе в поколение, което е натурализирани французи, натурализирани белгийци и т.н.

vlcsnap-2016-03-22-21h33m13s609По мнението на Антоний Гълъбов става дума за много тежък удар, който има измерението си като човешки жертви, но и като форма на предизвикателство. Политологът изрази своята убеденост, че съдържанието, което се съдържа в джихадистките мрежи, се създава в Европа, а не в Близкия изток. Пълнежът на тази идеология се формира в европейските страни. И няма капацитет в Близкия изток, който да повлияе така в Европа. Второто е, според Гълъбов, че сме изправени пред второ, трето поколение имигранти. Изправени сме пред много тежка криза на социалната интеграция. По същество интеграционните модели на Европа не работят, смята социологът. И още: според него става дума за относително малки групи от хора, които са малко по-добре организирани от квартални банди и минават под радара на службите – трудни са за установяване. Гълъбов смята, че загиналите атентатори са били най-близките до арестувания Абдеслам и че е имало страх от това, че той ще проговори.

vlcsnap-2016-03-22-23h37m58s384В отговор на зрителски въпрос Арман Бабикян отбеляза, че ние, европейците трябва да улучим верния тон за борба с тероризма. Европа и България, включително, беше ударена, доколкото беше ударено сърцето на Европа. Единството на най-богатото място на света от 500 милиона души е ключово, за да се стигне до вярното решение, а вярното решение е Европа да не говори с леви, десни и други идеологеми, убеден е анализаторът. Когато става дъма за джихадистки тероризъм, той няма леви и десни разклонения. Ислямска държава е идеология, а не просто територия или терористична организация. Затова докато не я атакуваме като идеология и не се справим с тази идеологията, няма да постигнем успех, заключи Бабикян.

vlcsnap-2016-03-22-21h33m56s683Като взе повод от думите на Бабикян за ИД, политологът Първан Симеонов заяви: „Това не е просто идеология, това е религия“. А религията се базира на вяра. В този смисъл той изрази песимизъм и каза, че ние в Европа ще трябва да свикнем така да живеем. Имаме работата с религия в експанзираща фаза. Едни хора вярват в това и са готови да умрат. Европа е привлекателна, но пространството е малко. Трябва да заградим собствената си свобода, както американците: или защитавайки собствените си ценности, да отречем част от тях. Еворопа излъчва слабост и заложник на чужди интереси – източни и западни. Сега хората очакват сила, субектност, ярко лидерство. Парадоксално е, но тероризмът може да сплоти Европа. Може би тези атентати са имунизация за нея, смята Симеонов.