Ще се стигне ли до консенсус по конституционните промени?

Ще се стигне ли до консенсус по конституционните промени?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тази вечер в "Референдум":

Ще се стигне ли до консенсус по конституционните промени? Парламентарна дискусия с Димитър Лазаров от ГЕРБ, Чавдар Георгиев от БСП лява България, Четин Казак от ДПС, Румен Петков от АБВ, Атанас Атанасов от Реформаторски блок и Емил Димитров от Патриотичен фронт.

vlcsnap-2015-07-21-22h23m13s146Димитър Лазаров: "Очакванията на българските граждани са наистина да се постигне консенсус, за да бъдат гласувани промените в Конституцията и виждате, че от няколко дни и премиера, и ние също, участваме в разговорите с различните парламентарно представени сили и именно с целта да обединим усилията или да видим къде биха могли да съвпаднат нашите виждания, за да се направят конституционните реформи. Аз бих добавил, че дали в крачка назад или крачки напред, ние се отказахме от част от тези конституционни промени, които бяха внесени като законопроект и бяха и обсъждани в парламентарната временна комисия за изменение на Конституцията в продължение на три заседания и се обединихме в тези три, които са като че ли по-консенсусни, а именно разделяне на Висшия съдебен съвет на три самостоятелни квоти, пряк избор на магистратите и засилване на ролята на инспектората".

vlcsnap-2015-07-21-22h23m45s247Атанас Атанасов: "Стратегията за съдебната реформа, която беше по-рано гласувана от Парламента и която трасира пътя за цялостна реформа в съдебната власт беше гласувана с над 180 гласа в Народното събрание и всичките тези текстове, които се съдържат в законопроекта са част от тази стратегия, така че тези колеги, които са подкрепили стратегията трябва да подкрепят и законопроекта, тъй като в политиката едно основно правило, един основен принцип, е че задълженията трябва да се изпълняват, обещанията трябва да се изпълняват, фактически колегите народни представители, които натиснаха зеления бутон да подкрепят стратегията, нямат никакво основание сега да твърдят, че сега в този законопроект има нещо различно в стратегията".

vlcsnap-2015-07-21-22h24m13s252Чавдар Георгиев: "Първо ние подкрепихме т. нар. „актуализирана“ стратегия под условие и едно то условията беше първо да се види какви законодателни промени трябва да се извървят и чак тогава, ако се налага да пипаме Конституцията. Второ знаете нашето отношение по така предлаганите промени, че те са негодно средство за постигане на целите, обявени в тази стратегия и нашата позиция е същата и към днешна дата. Ние не можем да подкрепяме нещо, което няма да постигне целите на стратегията".

vlcsnap-2015-07-21-22h25m36s73Четин Казак: "Нашето предложение е именно вместо да се отлага, да се ускори съдебната реформа и приемането на конституционните промени и затова ние предложихме конкретен механизъм, конкретна пътна карта за това как трябва да се случи. Не държим да бъде оттеглен сегашният законопроект, но държим утре или други ден – до петък, да седнем и да изготвим един нов проект на базата на съществуващия вече, опирайки се на трите пункта, които спомена г-н Лазаров и които са явно дело на министър-председателя, като онзи необходим приемлив минимум промени в Конституцията, които трябва наистина да бъдат приети, да ги подпишем всички политически сили, които споделяме желанието да се случи съдебната реформа и да ги внесем и тогава, когато е ясно още от внасянето, че този проект ще се ползва с подкрепата на най-широкия кръг политически сили, то тогава неговият път през окончателното му приемане ще бъде много по-кратък, отколкото пътя, който евентуално би имал проекта, който в момента „виси“.

vlcsnap-2015-07-21-22h26m12s166Румен Петков: „Сбърка се подхода, първо се внесе законопроекта. Това започна като дълбоко погрешен, некоректен подход, още при актуализирането на стратегията за съдебната реформа. Внася се в Народното събрание и след това започваме да се убеждаваме да подкрепим, защото трябва да създадем пред обществото и другарите от Брюксел, че имаме воля. След това вкарваме законопроект за промяна в Конституцията и нямаме реални и ясни отговори той в правомощията на обикновено или на Велико народно събрание, защото част от текстовете, които са внесени от солидни, авторитетни юристи, богата експертиза, са категорични, че са в прерогативите на ВНС… Ние предложихме другият подход – нека да се направи цялостен анализ и то бърз в рамките на два месеца на цялото законодателство, което е свързано с правораздаването, да се види какво пречи на ускоряването, бързината, ефективността и последователността“.

vlcsnap-2015-07-21-22h28m57s32Емил Димитров: „Ние в целият си път, който сме извървяли от влизането си в Парламента до сега сме били напълно последователни, т. е. Патриотичният фронт, който включва ВМРО и НФСВ, извървя целия път. Първо поехме ангажимента да подкрепим усилията за промяната. Започнахме със съгласуване на всеки текст, още февруари месец казахме, че подкрепяме една идея за реформа… Накрая ние се спряхме върху един текст, който удобрихме и подписахме. 136 човека мисля, че са, които са подкрепили. От този момент нататък на нас ни е много лесно. Ако тези текстове, които вече сме подкрепили, бъдат внесени в зала, разбира се, че ние ще гласуваме „за“. Ако се внесат различни текстове, разбира се, че имаме право на различно мнение“

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад