Силна вода / В памет на режисьора Иван Терзиев/

Вода има, сила няма...

Държава: България
Година: 1975
Времетраене: 85 минути
Силна вода / В памет на режисьора Иван Терзиев/
За продукцията

Драма

По мотиви от романа "Лош ден" на Генчо Стоев

Сценарий: Боян Папазов, Генчо Стоев
Режисьор: Иван Терзиев
Оператор: Пламен Вагенщайн
Музика: Кирил Цибулка
В ролите: Иван Григоров, Кирил Кавадарков, Филип Трифонов, Велко Кънев, Мариана Димитрова, Меглена Попова, Иван Йорданов и др.

Бригада сондьори край Дунав са в ситуация, усложнена от лъжи, изневяра и невъзможност

"Филмът е и една разгърната метафора за системата на социализма. Кметът Гачевски иска да докара на хората истинска, студена и бистра вода. Той дори показва местността, откъдето е извирала преди 9.9.1944. Уверен в правотата си, той строи фонтан в центъра на града.

А хората са измъчвани от безводието и безверието. Те искат живителната влага днес и сега, а не поредни обещания за светлото бъдеще… След "Мъже без работа" Иван Терзиев продължава да демонстрира изключителните си умения да представя безвремието на съвремието." Александър Янакиев - Българска национална филмотека

В околностите на крайдунавски град сондьорска бригада търси вода. Четиримата членове на бригадата - Миро, Чико, Флори и Димето - знаят, че вода няма и се отдават на безделие.

Кметът е подозрителен и Чико признава, че не работят. Вбесени, останалите го молят да го разубеди. Градът страда от недостиг на вода, а председателят на Общинския съвет отказва да започне пречистване на речната вода. Междувременно в два любовни кръга се случва нещо, което свързва събитията по неочакван начин. Чико изпитва чувства към жената на Миро и става свидетел на изнасилване в реката, докато самият Миро е затиснат в кладенеца....

Награда за мъжка роля на Иван Григоров и Наградата на кинокритиката от Фестивала на българския филм във Варна /1976/;


Специалната награда на журито за филма на режисьора Иван Терзиев от Международния филмов фестивал в Локарно /1976/