Синът на Бащата на народите

Между бунта и флирта, Василий е любимият син на Сталин. Военен пилот, гуляйджия, женкар и спортист. Безпътен пияница или герой на 26 години. Носен от вятъра или човек с принципи - от Кремълския Олимп до затвора във Владимир. Заложник на фамилия,...

За продукцията
Всички епизоди

Между бунта и флирта, Василий е любимият син на Сталин. Военен пилот, гуляйджия, женкар и спортист. Безпътен пияница или герой на 26 години. Носен от вятъра или човек с принципи - от Кремълския Олимп до затвора във Владимир. Заложник на фамилия, предизвиквала възторг и ужас, впоследствие синоним на проклятие.

Животът му минава през самолети, война, футбол, хокей, жени и алкохол. Служба, приятелства, предателства, флиртове и наказания, най-голямото от които - да излезе от сянката на своя баща, се оказва невъзможно: "През целия ми живот само това говорят. "Ти си синът на Сталин - Бащата на народите", а самият аз кой съм, татко?"

Йосиф Висарионович Сталин има два брака и три деца, чиито съдби са готови сценарии за епични трагедии. Големият син Яков умира в немски концлагер по време на войната. След смъртта на Сталин дъщеря му Светлана напуска СССР - омъжена, приема името Лана Питърс и умира самотна в старчески дом в САЩ. Най-ярката илюстрация за превратности е малкият син Василий. Галеник на съдбата и любимец на съветския държавник, той става жертва на механизма от репресии, създадени от неговия баща, но вече използвани от други.

"Ако Сталин решава съдбата на народа в Кремъл, значи синът му ще воюва на фронта в първите редици"

Роден през 1921г. и останал рано без майка, Василий е възпитаван от началника на личната охрана на Сталин - Власик. Грижата на суровия и аскетичен баща се свежда до добро възпитание и достойна кариера. Първото място е "привилегирован" детски дом за децата на съветския елит, твърде заети с държавните дела, за да се грижат за потомството си. Василий следва във Висшето военновъздушно училище. По време на Великата отечествена война извършва 26 бойни полета, сваля пет самолета на противника, 26-годишен получава звание "генерал майор", но е уволнен от армията заради пиянство. През цялото време любимите му страсти не го изоставят - жените, алкохола и спортът. Жени се четири пъти, без да се броят всичките му авантюри. Първата му съпруга е литературният редактор Галина Бурдонска. Втора е маршалската дъщеря Екатерина Тимошенко, трета е рекордьорката по плуване Капитолина Василева, четвърта е медицинската сестра Мария Нусберг. Василий подкрепя спорта и създава първите военни спортни школи.

Всички арести в бурния му живот са по нареждане на неговия баща - без последния...

След смъртта на Сталин Василий получава 8-годишна присъда за "антисъветска пропаганда" и под чуждо име е изпратен за "особено опасни престъпления" във Владимирский централен затвор. Там работи като техник и механик, после заболява. След изтичане на присъдата, през 1960г. се готви да емигрира и се обръща към Китайското посолство, но на следващия ден е арестуван за "антисъветска дейност". През 1961г. е изпратен в Казан - град, затворен за чуждестранни граждани, където впоследствие умира от "алкохолно отравяне" според официалната версия.

Сменя три фамиии. При раждането е записан като Василий Сталин. В затвора е изолиран в отделна килия под името Василий Павлович Василев. След края на присъдата е заставен да се откаже от фамилията Сталин и получава паспорт като Василй Джугашвили.

Образът на любимия син присъства на екрана. Сергей Безруков изпълнява ролята му в "Московска сага" по едноименната трилогия на Василий Аксьонов. Владимир Стеклов играе в "Моят най-добър приятел - генерал Василий, синът на Йосиф". Но главен герой Василий Сталин е само в "Синът на Бащата на народите". Актьорът е Геле Месхи, озвучен от Сергей Безруков. Ролята на сестра му Светлана е изиграна от Надежда Михалкова - дъщеря на Никита Михалков.

Премиерата по Първи канал на Русия е съпроводена с документалния филм "Сталин. Разплата", където възходът и падението на държавния син са разказани от очевидци - третата му съпруга Капитолина Василева, осиновения му брат Артьом Сергеев, летеца-ветеран Степан Микоян.

Студеният март на 1953 година. Във вилата в Кунц са събрани приближените на Сталин. Никой не знае какво предстои, но във въздуха витае тревога....

Василий предчувствал своята съдба: "Ще живея, докато баща ми е жив. След смъртта му ще ме разкъсат на парчета". Месец след погребението на Сталин Василий е арестуван, защото е "опасен" - знае много и не може да си "държи езика зад зъбите", особено в пиянство, когато заявява, че баща му е отровен. Това е смъртната присъда.

Историята има поне две версии, а истината зависи от избора.

Златна Романова

Телевизионен сериен филм.

Русия, Украйна, Беларус, 2013г., 50 мин.

Режисьори: Сергей Шчербин, Сергей Гинзбург

В ролите: Гела Месхи, Васили Прокопев, Иля Ермолов, Алексей Вертков, Александър Николски, Анатоли Гущин, Евгени Сангаджиев, Кристина Пакарина и др.