След атентата в Манчестър - относително защитени ли сме?

След атентата в Манчестър - относително защитени ли сме?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Отговорност за нападението, определено от властите като терористичен акт, пое джихадистката групировка „Ислямска държава“.

В Министерството на вътрешните работи се проведе заседание на Националния оперативен щаб, ръководен от министър Валентин Радев.

Изготвен е анализ и оценка на рисковете, включително - оценка на заплахата от терористичен акт по доклад на службите. Оценката е, че към момента няма непосредствена заплаха за страната ни.

Сега, след атентата в Манчестър, може ли да се смята, че ние сме относително защитени в сравнение с другите европейски страни? С този въпрос "Алфа Рисърч" тества обществените нагласи в предаването "Референдум".

"Мишена са всички страни от Западна Европа. Има някои страни, където имаме особено голяма концентрация на радикализирани джихадисти. Трябва да се очакват в много европейски държави подобни атентати през следващите месеци и години", смята бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев.

Според Станимир Илчев - бивш народен представител и евродепутат, мишена е модерният свят или тази част от съвременния свят, която се е отдалечила не само технологично, но и ментално от други части на света. "Мишена е отделният индивид, модерната общност и държава, както и модерната икономика, която произвежда модерни модели на поведение", каза Илчев.

"Великобритания е непрекъснат обект на терористични заплахи. Британските служби за сигурност осуетяват средно по един опит за атентат на ден. Това не е само война срещу Западна Европа. Ислямският радикализъм удря и Русия, и страни от Близкия изток и Централна Азия“, коментира Явор Сидеров.

"Европа прави всичко възможно да осигури сигурността на гражданите си. С растящата ескалация на конфликти в Близкия изток заплахи ще има и занапред", заяви журналистът Мохамед Халаф. Той посочи, че Англия е мишена, защото е най-толерантната държава в Европа към мигрантите.