След резултатите от изборите

След резултатите от изборите
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В предаването вижте:

След изборите се срещаме отново с шестима политолози и анализатори, които поканихме точно преди старта на кампанията, за да коментираме очакванията от вота. Сега вече имаме резултатите и тази вечер същите коментатори отново бяха при нас. В седмицата, в която политиците правят равносметки, хъврчат лидерски оставки и се чертаят възможни сценарии за бъдещ кабинет, в "Референдум" "Алфа рисърч" тества обществените нагласи с въпроса: Очаквате ли лесно да се сформира правителство след проведените избори?

Първата част от разговора можете да си припомните ТУК!

vlcsnap-2017-03-28-21h10m36s470Калоян Методиев: Не влагам емоции в анализа на политическото у нас. Изненади имаше много, мисля, че изненадите бяха и за големите, и за малките, за тези, които остават отвън. Така че, тези избори оставят много повече отговори и отворени въпроси, отколкото да дават някаква насока или развитие, стабилност и спокойствие в следващите месеци и година.

vlcsnap-2017-03-28-21h11m17s228Иван Стамболов-Сула: Ако има някакъв спор, той ще бъде единствено по разделителната принципност-прагматичност. Така или иначе няма някакви кой знае какви основания да предполагаме, че някой от всички тези, които са влезли, ще направи кой знае каква мръсотия и кой знае каква пакост в България. Според мен на тези избори не се случи нищо особено, нищо неочаквано и ситуацията не се промени с изключение на това, че вместо Бареков имаме Марешки и че т. нар. "автентична, градска, истинска" и всякаква останала десница не успя да влезе в парламента.

vlcsnap-2017-03-28-21h10m44s692Даниел Смилов: Съгласен съм, че резултатът до голяма степен пропотвърди тенденциите, които ги имаше и преди това, няма някакво страхотно разместване в политическото пространство. Но наистина оставането извън парламента на трите десни партии прави съставянето на правителство в момента изключително трудно. Хубава беше тази теза, че БСП успя да изсмуче цялото ляво пространство, това не се случи в дясното. Очевидно там има около 10% избиратели, демекратична общност, която обаче не е готова да гласува за ГЕРБ и Борисов. Това бяха тези три формации. Те рискуваха явявайки се по отделно. Рискът им се оказа неуспешен.

vlcsnap-2017-03-28-21h10m23s226Нено Димов: Аз при всички положения мисля, че ще има кабинет, в който ще участват ГЕРБ и Патриотите. Разбира се, щеше да е много по-добре ако Реформаторският блок в своя стар вариант бе успял да прескочи изборите. От тази гледна точка може би трябва да направим заключението, че когато ДСБ и СДС са заедно и около тях се формира някакъв вид коалиция са успешни. Това беше и Синята коалиция, и гръбнакът на първия Реформаторски блок, който в поредица от избори успя. Котаго те се отделно, не става. Тази десница може да бъде полезна за управлението когато е единна.

vlcsnap-2017-03-28-21h11m26s593Александър Маринов: Смятам, че съставянето на стабилно работещо правителство не е трудно, а - невъзможно. Най-вероятно някакво правителство ще има. Аз не виждам голяма вероятност незабавно да се отиде на избори, освен ако много загрубеят нещата. Не мога да предвидя никакъв вариант на стабилно и работещо правителство, включитително и на всички екзотични, глеми, широки, програмни и пр. вариянти. Парламентът няма да е стабилен.

vlcsnap-2017-03-28-21h10m53s243Димитър Ганев: Това, което отне на БСП победата на тези избори беше фактът, че БСП е неспособна да привлече по-голяма периферия. Нещо, което ГЕРБ фактически успя да мобилизира в хода на кампанията. Това, което се вижда е, че под 10% от електората на БСП е от хора между 18 и 30 години, което означава само едно - ако БСП не направи много по-радикална реформа в своето поведение, в своите послания, в своите политики, тя няма как от тук нататък да минава този електорален връ х от 900-950 хиляди гласа.

Гледайте "Референдум" всеки вторник от 21:00часа по БНТ1!